Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GPS guidar in i Brittas syrén

I torsdags hände det igen. En långtradare körde fel väg och fastnade på de halkiga små villagatorna i Hjälmarbaden. Föraren skulle egentligen till Hjälmarsberg.

Annons
Hjälmarsberg? Hoppsan, var det Hjälmarbaden! Den tyske chauffören körde fel – och fastnade på de ishala och smala vägarna i Hjälmarbaden.

Fel på gps-navigeringen?

Nej, det vill inte åkarbranschen tro. De tror mer på den mänskliga faktorn.

Detta var den andra långtradaren på kort tid på villovägar i Hjälmarbaden.

– De ska till Hjälmarsberg, men av någon konstig anledning hamnar de här nere, säger Britta Jakobsson som bor i Hjälmarbaden.

Brittas syrénhäck fick sig en törn av långtradarens bakdel.

– Den var rätt spretig redan innan, säger hon.

För någon månad trasslade en annan tradare in sig i villaområdet och fick backa tillbaka genom hela Hjälmarbaden.

– Förra året åkte en tradare ned i ett dike och stod och läckte diesel, säger Britta.

Hela torsdagen, från klockan 11 på förmiddagen till 20 på kvällen satt långtradaren fast vid Mariavägen/Katarinavägen i Hjälmarbaden.

Lotta Wollarz, granne till Britta, bjöd chauffören som var från Tyskland på kaffe och muffins, och ringde bärgaren. Chauffären berättade att han skulle leverera varor till företaget Kung Markatta, i närbelägna Hjälmarsberg, men hamnade i Hjälmarbaden.

– Han sa att Hjälmarsberg inte fanns utmärkt i gps:en. Det händer ganska ofta att man åker fel, och någon har sagt att det bara står ”Hjälmarsb” på gps:en. Och då kan de luras ned här på småvägarna där det inte är lätt att vända, säger Lotta Wollarz.

För Jocke Larsson, regionchef för Sveriges Åkeriföretag Öst är det inte första gången han hör talas om att chaufförer hamnat fel.

– Men man kan inte generellt skylla på att det är fel på gps-navigeringen. En gps måste också instrueras, jag tror att det blivit fel när chauffären knappat in adressen, hur han fått sina koordinater.

Men ortsnamnen Hjälmarsberg och Hjälmarbaden är ju också väldigt lika?– Jo, har man inte en fix adress, som exempelvis ”Koksgatan 2”, är det lätt att det blir fel, säger Jocke Larsson.

Till sist kan vi berätta att det ekologiska livsmedelsföretaget Kung Markatta i Hjälmarsberg nu ska börja att ange longitud och latitud på sin adressangivelse, så åkarna kan få in rätt uppgifter sin sin gps.

– Jag tror att problemet är det finns flera namn som liknar Hjälmarsberg, säger Peter Enberg, vd för företaget, vars huvudkontor finns i Malmö.

Hitta rätt med gps

Gps står för Global Positioning System och är ett system för att navigera, alltså hitta rätt på land, till sjöss eller i luften.

Med hjälp av satelliter som snurrar runt jorden och GPS-mottagare går det att mycket noggrant bestämma var till exempel en bil, ett flygplan eller en person befinner sig.

Den som har en gps-mottagare som fungerar kan alltså när som helst få veta exakt var på jordklotet han eller hon är.

Det var försvarsmakten i USA som utvecklade gps under 1970-talet, men i dag använder även många företag och privatpersoner det här systemet på olika sätt. Gps-mottagare finns ofta i bilar, båtar och flygplan, men även vandrare och bergsklättrare använder systemet för att hitta rätt väg.

Källa: Nationalencyklopedien

Mer läsning

Annons