Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis busskort på gång

Alla gymnasieelever i Örebro kommun kan få gratis busskort i början av nästa år – oavsett hur långt de har till skolan.

Annons

– Det pågår förhandlingar, men det finns ännu inget beslut, säger kommunalrådet Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

Alla gymnasieelever i länets övriga kommuner har redan fria busskort oavsett sträcka.

Inget beslut fattat

– Det ser väl ut att bli på samma sätt i Örebro även om inget beslut är fattat, säger landstingsrådet Jonas Karlsson (S).

– Bollen ligger hos Örebro kommun, fortsätter han. Även om landstinget tar över ansvaret för kollektivtrafiken i länet efter nyår så är det enligt vår uppfattning kommunen som ska avgöra frågan och betala för korten, precis som de andra kommunerna gör. Vi tillhandahåller ju bara trafiken som formellt ansvariga för Länstrafiken efter årsskiftet.

Frågan om fria busskort till Örebros gymnasieelever har stötts och blötts under åren. Senast förra vintern. Snö och kyla gjorde att alla gymnasielever i Örebro, oavsett sträcka, fick ett gratis busskort under en begränsad period när skolorna startade igen efter jullovet. Det gällde fram till 31 mars i år.

Gräns vid sex kilometer

I dag är det gymnasieelever i Örebro som har sex kilometer eller längre mellan hemmet (folkbokföringsadressen) och skolan som erbjuds gratis busskort med ordinarie kollektivtrafik.

Fritt gymnasiekort kan beviljas fram till och med vårterminen det år då eleverna fyller 20 år. Som färdväg räknas den kortaste användbara cykel- eller bilvägen från bostadens tomtgräns till skolan. Mätningen utförs av Länstrafiken, som har ett speciellt datasystem för att mäta färdvägen. Kortet är giltigt måndag–fredag fram till klockan 19 under terminerna.

Fakta

Till och från har gymnasieeleverna i Örebro haft gratis busskort oavsett sträcka. Senast i vintras. När skolorna startade efter jullovet i januari delades busskorten ut gratis till alla gymnasieelever under en begränsad period.

Busskorten gällde fram till 31 mars. I dag är det de gymnasieelever som har sex kilometer eller längre mellan hemmet (folkbokföringsadressen) och skolan som erbjuds gratis busskort med ordinarie kollektivtrafik.

Fritt gymnasiekort kan beviljas fram till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Som färdväg räknas den kortaste användbara cykel- eller bilvägen från bostadens tomtgräns till skolan.

Mätningen utförs av Länstrafiken som har ett speciellt datasystem för att mäta färdvägen. Kortet är giltigt måndag – fredag fram till klockan 19 under terminerna.

Källa: NA/Länstrafiken

Mer läsning

Annons