Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis guide i IT-djungeln

Nyfiken på hur en läsplatta funkar? Eller Facebook? Nu kan du få gratis hjälp på bibblan.

Annons
E-postfråga. Hur var det nu igen man gjorde? Märit Klingberg undrar och Adel Mojtahedi visar hur man kan få in bilder i e-postmeddelandet.

I förra veckan var det premiär för Stadsbibliotekets nya IT-satsning. Varje torsdag kommer ungdomar att svara på frågor om allt som rör datorer, mobiler och internet. Framför allt kommer Josef Hikmet och Adel Mojtahedi att finnas där men även andra ungdomar från föreningen Transfer kan dyka upp. Klockan tre drog frågestunden i gång men redan en halvtimme innan var Jonny Gustavsson där. Han ville ha hjälp att fixa ett hotmailkonto.

– Och nu har jag ett, säger han nöjt några minuter senare. Jag har försökt själv hemma men inte lyckats.

Vid bordet i biblioteket avlöste sedan besökarna varandra. Sara Norberg ville veta hur en Ipad fungerar, Märit Klingberg ville ha hjälp med att klippa in foton i ett e-postmeddelande. Tålmodigt visade Josef och Adel hur de skulle göra. Tog det en gång till, och med så enkla ord som möjligt. Det är lätt att börja använda facktermer som inte alla känner till.

För själva är killarna vana datoranvändare. Josef och Adel går båda på Tullängsskolans program natur och teknik. Josef läser inriktningen datateknik och Adel industridesign. Josef kom för fyra år sedan till Sverige från Bagdad.

– Pappa tyckte det blev för farligt i Irak, vi kunde inte längre stanna där. Först kom vi till Stockholm men sedan fick mamma, som är läkare, arbete på USÖ och vi flyttade hit, berättar han.

Adel, som kommer från Iran, har varit här i Sverige nästan lika länge. Båda pratar bra svenska men kan också guida på sina respektive modersmål, persiska och arabiska.

I framtiden har Josef tänkt att starta eget inom databranschen, skapa hemsidor och bygga nätverk. Adel planerar att läsa till civilingenjör. Nu går de fortfarande på gymnasiet och när de inte pluggar blir det ganska många timmar framför datorn.

– Det blir nog en åtta-nio timmar per dag, säger Adel och dra lite på det. Men det är väldigt kul. Jag vill bara syssla med det.

Spelar du spel?

– Nej, inte så mycket, i stället gör jag webbsidor, chattar med kompisar och läser nyheter om datorer.

IT-guidningen på Stadsbiblioteket är en fortsättning på sommarsatsningen med IT-kafé på seniorboenden i Örebro. Där svarade gymnasieelever på de äldres frågor om datorer och internet. Tanken var att ungdomar med invandrarbakgrund och liten erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden skulle få sommarjobb. Nu fortsätter alltså satsningen på Stadsbiblioteket och kanske även på biblioteken ute i bostadsområdena senare i vår.

Och det är bara att gå dit och be om hjälp. Adel påpekar att ingen fråga är för dum för att ställa.

– Nej, det finns inga knasiga frågor, säger han och skrattar lite.

Visar. Josef Hikmet går andra året på Tullängsskolans natur- och teknikprogram. Varje torsdag svarar han på IT-frågor på Stadsbiblioteket.

IT-guider på Stadsbiblioteket

Varje torsdag klockan 15–17 från den 19 januari och fram till den 31 maj kommer IT-guiderna att finnas på Stadsbiblioteket. Satsningen är ett samarbete mellan kampanjen Digidel, föreningen Transfer och Örebro kommun. Bidrag från Tillväxtverket går till lön till IT-guiderna.

Mer läsning

Annons