Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravid som förlorade jobb får ersättning

Babyproffsen i Örebro betalar 105 000 kronor i diskrimineringsersättning till en före detta anställd som förlorat jobbet därför att hon blivit gravid.

Annons

Det här är resultatet efter att butiken gjort en förlikning med Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drivit detta och ytterligare ett fall.

Tvisten handlar om hur två kvinnliga anställda under 2009 förlorat sina jobb på Babyproffsen sedan de blivit gravida. Båda hade provanställningar, men blev lovade fortsatt anställning om inget väldigt oförutsett inträffade.

Efter att kvinnorna berättat för butikens ägare om att de väntade barn upphörde anställningarna. I ett informationsbrev skrev ägarna att (den ena av kvinnorna) gjort ett bra jobb, men att de ville ha en annan vikarie ”eftersom framtiden för henne är lite oviss vad gäller hur mycket och hur länge hon kan komma att jobba under hösten”.

– Vad syftar de på, om de inte syftar på graviditeten, sa kvinnan i en NA-artikel förra hösten.

I våras stämde DO Babyproffsen till Arbetsdomstolen. Kravet var ersättning till kvinnorna med 300 000 kronor, respektive 200 000 kronor till kvinnan i fallet ovan.

Butikens ägare har hävdat att det inte handlat om graviditeterna i något av fallen.

Det andra fallet ska enligt uppgift till NA komma upp i Arbetsdomstolen den 13 januari nästa år.

Fotnot. Ingen av de berörda har för dagen velat kommentera förlikningen.

Mer läsning

Annons