Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida Hanna fick rätt till slut

Gravida Hanna Petersson från Örebro vann. Förvaltningsrätten ger henne rätt till full graviditetsersättning och ger därmed Försäkringskassan en rejäl knäpp på näsan.

Annons
Det kan löna sig att överklaga. Gravida Hanna Petersson vann över Föräkringskassan och fick till slut rätt till graviditetsersättning efter att hon överklagat beslutet till Förvaltningsdomstolen. bild: Jonas Eriksson

– Det känns jätteskönt. Nu ska jag ta det lugnt och bara vila innan förlossningen som är beräknad att ske på måndag, säger hon.

Samma avdelningKommer ni ihåg historien om de båda gravida förskollärarna Hanna Petersson och Camilla Ramberg som båda jobbar på samma avdelning vid Lillkyrka förskola, har samma arbetsuppgifter och med samma besvär med foglossning begärde att få graviditetspenning? Dessutom skrev de identiska ansökningar. Camilla fick ja, men Hanna nej.

Hanna gav sig dock inte utan begärde först att Försäkringskassan skulle ompröva beslutet. Men myndigheten sa fortfarande nej. Då överklagade Hanna med hjälp av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson till förvaltningsrätten som alltså helt ändrade på beslutet till Hannas fördel.

– Jag är mest nöjd med att det lönade sig att överklaga. Inte så mycket för egen del, jag ska ju snart ändå föda, men för att andra kan se att det kan vara värt att inte ge upp. Jag hopas det kan vara till hjälp för andra i samma situation.

”Märkligt”– Sedan tycker ju jag det är märkligt att Försäkringskassan tyckte att jag överhuvudtaget inte hade någon som helst nedsatt arbetsförmåga men att rätten tyckte att den är helt nedsatt. Konstigt att det kan tolkas så olika.

– Men det är också tråkigt om politiker ska behöva blanda sig i det hela för att man ska få rätt. Det borde gå ändå.

Jag är mest nöjd med att det lönade sig att överklaga. Inte så mycket för egen del, jag ska ju snart ändå föda, men för att andra kan se att det kan vara värt att inte ge upp.”

Mer läsning

Annons