Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida kollegor bedömdes olika

I Försäkringskassans nationella lotteri över vilka som beviljas graviditetspenning skapas vinnare och förlorare. Camilla Ramberg från Sticksjö utanför Örebro som väntar sitt andra barn blev vinnare. Hanna Petersson från Örebro som väntar sitt fjärde blev förlorare.

Annons
Vinnare och förlorare. Camilla Ramberg, till vänster, blev vinnare i lotteriet om graviditetsersättning och Hanna Petersson förlorare trots att de lider av samma besvär och arbetar på samma förskoleavdelning. Nu har i alla fall Hanna överklagat Försäkringskassans beslut.Bild: Lennart Lundkvist

Camilla Ramberg och Hanna Petersson är båda förskollärare vid Lillkyrka förskola.

De jobbar på samma avdelning, har samma arbetsuppgifter och arbetar med samma barn. Båda är gravida. Båda lider av foglossning.

De skrev sina i stort sett identiska ansökningar tillsammans om att få graviditetspenning för sina problem. Camilla fick ja men Hanna fick nej.

– Det som skiljer oss åt är att jag arbetar heltid och har en längre resa till jobbet med flera bussbyten, berättar Hanna.

– Det borde ju snarare vara ett argument för att Hanna ska få ersättningen, fyller Camilla i.

Vissa yrkesgrupper i samhället får nästan med automatik graviditetspenning om jobbet består av tunga lyft eller att det finns andra hälsorisker på arbetsplatsen. Men till den gruppen hör inte förskolelärarna, där avgörs ansökan från fall till fall.

– Men många förskollärare, både på vår avdelning och andra förskolor, har fått bidraget när de fått svåra problem. Det är ganskatungt på jobbet ibland, i synnerhet på vintern när man ska klä av och på många små barn. Och det är tur att jag har arbetskamrater som ställer upp och hjälper till, säger Hanna.

– Men jag förstår inte regelverket när två personer med i princip samma problem bedöms så olika. Man kanske måste hamna hos rätt handläggare för att lyckas. Jag får heller inget svar när jag försöker fråga om varför jag inte får ersättningen, Försäkringskassan hör inte av sig. Men jag har i alla fall överklagat beslutet så vi får se hur det går.

– Nu har jag blivit halvtidssjukskriven för mina besvär av en läkare så jag får i alla fall lite sjukpenning just nu. Men nu är jag rädd för att Försäkringskassan inte ska godkänna sjukskrivningen och dra in sjukpenningen.

– Jag hade ju också önskat att det hade varit lite lugnare så här i slutet av graviditeten och att jag sluppit de här problemen som skapar onödig stress och oro.

För precis ett år sedan skrev NA om ett liknande fall. Då handlade det om brevbärare, där två beviljades graviditetspenning, eller havandeskapspenning som det då hette, men där den tredje, Helena Nordin, fick avslag.

Men efter att Helena Nordin överklagat Försäkringskassans beslut med hjälp av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson fick hon till sist rätt.

Graviditetspenning:

Kan betalas ut till gravida som har fysiskt påfrestande arbeten och har nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel.

Kan också ges till dem som inte får utföra sitt arbete på grund av risker i arbetsmiljön.

Betalas bara ut om inte arbetsgivaren kan omplacera den som är gravid till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete.

Betalas längst till och med den elfte dagen före beräknad förlossning. De sista tio dagarna före beräknad förlossning får den som är gravid i stället ta ut föräldrapenning.

Mer läsning

Annons