Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grodexperten: Förgiftning möjlig orsak

Grodorna har antingen blivit förgiftade eller så har de dött av syrebrist. Men de kan också ha blivit angripna av en svampsjukdom som sprider sig snabbt över världen.

Annons

Claes Andrén är professor i biologi vid Göteborgs universitet, vetenskaplig ledare på djurparken Nordens ark i Bohuslän och även grodexpert. Han ser tre möjliga förklaringar till groddöden efter att ha hört historien från Varbergaskogen.

– Grodor är väldigt känsliga för förändringar i vattenkemin. Om vattnet har blivit förgiftat så är det en möjlig förklaring, säger han.

Syrebrist

Den andra förklaringen är enligt Claes Andrén den mest vanliga, det vill säga att grodorna har dött av syrebrist.

– Om det finns döda växter i vattnet så förbrukar de mycket syre när de förmultnar. Om det dessutom har legat is på vattnet under en tid så har det inte tillförts något nytt syre, säger han.

Det gör att de grodor som ligger i dvala i vattnet under vintern dör av syrebrist och flyter upp när det blir varmare.

– Det ringer folk nästan varje vår och har upplevt något liknande, säger Claes Andrén.

Den tredje förklaringen är svampsjukdomen chytridsjuka som just nu sprider sig i en stor del av världen.

– Sjukdomen har orsakat att grodarter har dött ut och det är en allvarlig sak. Men än vet jag inte något fall så här långt norrut.

Uppmanar ansvariga

Med de här förklaringarna uppmanar han ansvariga på Örebro kommun att både ta vattenprov och att se till så att det inte ligger en massa döda växter i dammen. Men han tycker även att grodor ska samlas in och skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt så man kan få klarhet i om de drabbats av svampsjukdomen.

NA har under måndagen inte lyckats få någon kommentar från berörda kommuntjänstemän eller klarhet i om kommunen tänker vidta några åtgärder angående groddöden.

Mer läsning

Annons