Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grodor städade Svartån

Svartån döljer inte bara en och annan fisk och kräfta. Där finns också mängder av bråte som inte hamnat där av sig själv. I går var det städdag.

Annons
Upp till ytan. Svartåns blanka vattenspegel döljer både det ena och det andra. Kenneth Åberg, Henrik Lyly, Mikael Karlström, Jonatan Åberg, Mats Borg och Martin Johansson hissade upp det som dykarna hittade på botten.bild: per knutsson

Svartån har inte fått sitt namn för inte. Sikten i vattnet är ungefär en decimeter, berättar dykaren Erik Freijd.

Han simmar runt i det grunda, svarta vattnet, famlar sig fram i jakten på cyklar, kundvagnar, tomflaskor, vägskyltar och annan bråte som kastats i ån mellan Konserthuset och slottet.

Han tillhör dykklubben Örebrogrodorna och var en av dykarna som plockade upp saker ur Svartån i går. Grodorna gjorde det på uppdrag av kommunen, som ett led i arbetet att få en renare stad.

Det är tredje åren som Örebrogrodorna engagerats i arbetet med att rensa ån. För besväret får klubben 7 000 kronor.

– För klubben är det värdefulla pengar som går till hyran till vår lokal, berättar Kenneth Åberg.

Vid Vasabron hade dykarna ett jättejobb med att få upp allsköns bråte ur vattnet. Med stor möda, rep och mycket muskelkraft lyckades dykarna att baxa upp bland annat vägskyltar ur vattnet.

Nu återstår för kommunen att hämta alla bråte och transportera ut till Atletippen.

Erik Freijd, Marcus Gustafsson, Rikard Godlund och Erik Svanström famlade i mörkret i Svartån i jakten på allsköns bråte. Vägskyltar och cyklar tillhörde de vanligaste fynden.

Mer läsning

Annons