Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönsaker ger höga betyg

Ungdomar som äter mycket grönsaker och frukt lyckas bättre i skolan. Detta enligt en studie där svenska forskare, från bland annat Örebro universitet, jämfört intaget av naturlig folsyra med slutbetygen i årskurs 9 hos närmare 400 svenska tonåringar.

Annons

Forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet har undersökt hur mycket folater, den naturliga motsvarigheten till folsyra, 386 femtonåringar fick i sig under ett dygn. Ungdomarna fick skriva ned allt de åt och sedan ställde forskarna dagen efter kontrollfrågor om deras kost.

Intervjuerna, i 60 skolor i Örebro och norra Stockholm under ett läsår, kompletterades med blodprover där man mätte homocysteinnivåerna, en bra markör för kroppens folatförråd. Ungdomarnas folatnivåer jämfördes sedan med deras slutbetyg i nian.

Folat en viktig byggsten

Det vi ser i tvärsnittsstudien är att de som har ett högre intag av folat också har högre skolbetyg, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.

Studien har letts av professor Torbjörn Nilsson vid Örebro universitet och resultaten publiceras i senaste numret av tidskriften Pediatrics.

Men kan man utifrån vad tonåringar äter under ett dygn dra slutsatser om deras skolbetyg?

Sambandet ser ut så här i studien. Vi har nästan 400 ungdomar, både pojkar och flickor, från olika skolor och miljöer. Vi tycker att observationen är väldigt intressant eftersom folat är en så viktig byggsten i många neurofysiologiska processer, säger Anita Hurtig-Wennlöf.

Fler betygspoäng

När forskarna jämförde 15-åringarnas folatnivåer med deras betyg i tio kärnämnen i nian, fann de att ungdomar med höga folatnivåer hade i genomsnitt 20 betygspoäng fler än de med låga nivåer.

Om det är en bestående skillnad har det avgörande betydelse om man ska studera vidare, säger Anita Hurtig-Wennlöf.

Folater kan påverka den kognitiva förmågan, att ta in och tolka information. Resultatet visar enligt forskarna att bra skolmat och goda matvanor i hemmet är viktigt för att ge skolungdomar en bra start i livet.

Mer läsning

Annons