Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldskojare blåser bilister

Kristina vinkades in på en rastplats utanför Örebro där en man tiggde pengar på sina bara knän.
Han fick 200 kronor och lämnade en guldkedja och en guldring i pant - som visade sig vara fejk.
Nu vill hon varna andra för bedragarna.
- Jag trodde han behövde hjälp, säger Kristina.

Annons

Det var på vägen mot Kristinehamn som Kristina vinkades in på rastplatsen från motorvägen. En man, som pratade engelska, berättade att han behövde bensinpengar för att ta sig till sjukhuset. I utbyte skulle Kristina få en guldkedja och guldklocka i pant.

Hon fick också ett visitkort med mannens kontaktuppgifter så hon skulle kunna få tillbaka pengarna. Mannen fick även Kristinas nummer.

- Han skulle ringa för att lämna tillbaka pengarna, men det gjorde han ju aldrig. Hans visitkort stämde inte heller. Men jag anade att något var lurt, så jag gav honom bara 200, först ville han ha 1000 kronor.

När NA kontrollerar uppgifterna på visitkortet möts vi av en hemsida och en mejladress som inte finns. Telefonnumren kopplas till en röstbrevlåda.

Kristina gick dagen efter till Eurogold i Örebro för att kolla om guldet hon fick var av något värde.

- Han skrattade bara och sa att det kommit in så mycket folk som lämnat in guld. Det var inte värt någonting. Jag tycker det är värt att varna folk att inte stanna när de står där och viftar på vägarna, säger hon.

Antonio Kurt, ägare på Eurogold, berättar att han flera gånger i månaden får ta hand om kunder som blivit råkat ut för likande händelser. Det så kallade guldet är i själva verket mässing och inte värt många kronor.

- Kedjorna är fint gjorda, det är svårt för en vanlig person att se. Men jag har sett det i så många år att jag inte låter mig luras.

Enligt Antonio är det ligor från Rumänien som ligger bakom händelserna och att de stått på flera rastplatser runt om i Örebro län.

- Det kommer in runt tio personer i månaden som har drabbats av samma sak. De lurar väldigt många människor. Jag har hört minst hundra personer som drabbats. De kan stanna mitt på motorvägen med ett spädbarn i famnen och tigga pengar, säger han.

Polisens kommunikationschef Mats Nylén är överraskad över att så många blivit lurade.

- Jag måste säga att jag blir förvånad över hur lättlurade folk är, att man aldrig lär sig att vara sunt misstänksam. Det brottsliga i det här skulle vara att man lurat till sig pengar genom att pantsätta ringar och saker som folk uppfattar som värdefulla. Men annars är det ju inte förbjudet att be någon om pengar.

Han vill uppmana till mer vaksamhet och försiktighet.

- Om folk kunde vara det så kunde vi nog slippa den här typen av brottslighet. Men det här är ju en vår- och sommarföreteelse om än i begränsad omfattning, säger Mats Nylén.

Mer läsning

Annons