Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gult ljus blir vitt förett säkrare Örebro

Fler lyktor och bättre belysning ska göra Örebro tryggare. Det berättade NA om i december. Nu är jobbet igång men fler åtgärder kommer att ske under våren.

Annons

Kampanjen för ett säkrare Örebro drog i gång före jul. Hittills har Örebro kommun förbättrat ljuset på ett par ställen i centrum – i Karlaparken, Karl Johans park, Färgargränd och Vasagatan. Det som hänt är att den gamla belysningen med högtrycksnatrium och lite gulare sken har bytts ut mot ett vitare och klarare ljus.

– Den nya vitare belysningen gör att man till exempel ser färger mycket tydligare. Det är samma ljus som vi har på Drottninggatan och som vi installerade när gatan byggdes om 1993, säger Gösta Eriksson, verksamhetschef för park- och gatuavdelningen.

Byte av armaturer– Under våren ska vi ska göra samma sak med lyktorna i Slottsparken och Oskarsparken. I Slottsparken ska vi byta ut armaturerna så att de troligtvis blir likadana som dem på Kanalvägen, alltså gång- och cykelvägen från Harrys ned mot Stadsparken. Beslut ska tas i dagarna, säger Gösta Eriksson.

– För Oskarsparkens del så krävs en del kabelarbeten under mark som gör att vi måste vänta tills tjälen går ur backen. Där ska också fundament anläggas.

Under våren startar också arbetet med att förse runt 15 000 belysningsstolpar i centrala Örebro med nummerlappar. Detta för att man så snabbt som möjligt ska kunna lokalisera trasiga lampor.

Kan åtgärdas– Vi vill att folk ska anmäla när lamporna går sönder och finns det då en lapp med information och ett nummer på stolpen så kan det åtgärdas.

För arbetet med ett säkrare Örebro finns en budget på knappt 1,5 miljoner kronor. Samarbetspartner med kommunen i kampanjen är NA och Unifem, FN:s utvecklingsfond för kvinnor. Föreningen säljer det vita bandet – ”stoppa våldet mot kvinnor” – där intäkterna går till specifika kvinnoprojekt i Örebro.

FöreläsningFör NA:s del har redaktionellt material med fokus på kvinnofrågor publicerats vid flera tillfällen och fler reportage är på gång. Den 8 mars, internationella kvinnodagen, bjuder NA in högstadie- och gymnasieelever till en föreläsning med Jasmine Kara, där hon berättar om sin egen bakgrund. Vidare kommer NA att bjuda in högstadie- och gymnasieelever till en uppsatstävling om jämställdhet.

Mer läsning

Annons