Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar nekades en båtplats

När Gunnar Persson, 76, och hans hustru bestämde sig för att bygga och bosätta sig i den lilla byn Notboda utanför Hampetorp för ett par år sedan var närheten till Hjälmaren en viktig faktor. Men när Gunnar ville ha en båtplats på den kommunala stranden började problemen.

Annons

– Det finns en samfällighetsförening i Notboda och den sade nej, säger Gunnar Persson. Trots att stranden är kommunens.

För Gunnar Persson och hans hustru var beslutet att köpa tomt och bygga nytt i Notboda ett stort beslut. Paret hade för flera år sedan en sommarstuga i byn och älskar närheten till Hjälmaren och möjligheterna till fiske. Att valet föll på Notboda var naturligt.

– Här är ju väldigt vackert, säger Gunnar Persson. Men tyvärr får jag ju inte tillgång till Hjälmaren.

Fel sida av vägenProblemet var att Gunnar Persson och hans hustru köpte en tomt på fel sida av den lilla väg som löper genom byn. Trots att de endast har 150 meter ner till Hjälmaren får de inte tillgång till den kommunala stranden vid Skramlaviken.

– Det är allt annat än gästvänligt. De flesta jag möter hälsar inte ens på mig.

Gunnar Persson ansökte om båtplats hos samfällighetsföreningen och om bygglov hos byggnadsnämnden för att lägga i en flytbrygga Områdesnämnden i Östernärke tog emot Gunnar Perssons ansökan och i ett svar där man bad honom att rita in platsen för bryggan skrev handläggaren:

”Använd gärna bifogad karta i skala 1:2000. Tyvärr är pirerna inte inritade, då de är olovligt uppförda. Bifogar ett flygfoto där pirerna finns med i samma skala.” Gunnar Persson blev vidare ombedd att söka strandskyddsdispens, men i en senare skrivelse från byggnadsnämnden konstaterar en annan kommunal handläggare att flytbryggan inte kräver något bygglov, men att den kräver vattenägarens tillstånd.

”En rättighet”– Vi är ju permanentboende här ute och jag tycker det borde vara en rättighet att jag ska få ha en båt på kommunens mark, men som det känns nu verkar det inte finnas någon lösning, säger Gunnar Persson.

Båt hade han sedan tidigare, men flytbryggan köpte han i våras. Om och när han får lägga i dem utefter den kommunala stranden i Notboda har han dock ingen aning om.

– Man kan ju fråga sig om Notboda samfällighetsförening styr över Örebro kommun, säger han. Det verkar ju i alla fall så.

Mer läsning

Annons