Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(H)järnkoll intar resecentrum

Kampanjen (H) järnkoll genomför mellan 5 och 9 maj manifestationer runt om i landet i syfte att minska de fördomar som finns mot psykisk ohälsa. I går stod de på resecentrum och vid rådhuset för att informera Örebroarna.

Annons
Resecentrum. Zandra Edwardsson, Örjan Kullh, Jörgen Johansson och Gert Andersson delar ut informationsblad till Sonja Sundelin som hade vägarna förbi.

I Sverige finns det åtta län som ingår i kampanjen (H)järnkoll och Örebro är en av dem. I går var det manifestationsdag för Örebro län och aktiviteter ägde rum i Örebro, Hallsberg, Lindesberg och Karlskoga.

Det är regeringen som har tillskjutit kampanjen pengar i syfte att få människor att prata om psykisk ohälsa.

– Förr var det muskel- och ledvärk som var den vanligaste orsaken till sjukskrivning, men i dag är det psykisk ohälsa. Det signalerar lite vad det är vi håller på att få för ett samhälle, att man mår dåligt. Det kan handla om allt ifrån lätt depression och ångest till psykoser och schizofreni, säger Gert Andersson, utvecklingsledare för kampanjlän Örebro.

Psykisk ohälsa är ett brett begrepp och det finns många förutfattade meningar om det. Därför inriktar sig kampanjen till allmänheten mellan 25 och 45 år.

– Det finns mycket negativa attityder och fördomar gentemot drabbade. Till exempel att man inte vill bo granne, vill vara arbetskamrat eller att man är mindre intelligent om man har psykisk ohälsa. Studier har visat att de största fördomarna finns hos dem som är mellan 25 och 45 år, säger Gert Andersson.

I samband med manifestationsdagen har det tagits fram mycket material med information om hur psykiska hinder är viktiga att prata om och som delades ut till förbigående på resecentrum.

– Material som tagits fram är bland annat ”Våga prata om psykisk ohälsa” och ”Moderna chefer vågar prata om psykisk ohälsa”. Vi är jättemånga som ska ut på olika arbetsplatser och alla mår inte bra. Man kan ha mycket med sig i bagaget som gör att man reagerar på olika sätt.

Det största problemet är om chefen eller en kollega inte mår psykiskt bra med anledning av att det sprider sig till övriga, berättar Gert Andersson.

– Jag brukar säga: man går inte till jobbet om man är förkyld för risken att smitta, men man går till jobbet med psykisk ohälsa och smittar det på andra.

Sonja Sundelin och Carola Jonsson befinner sig på resecentrum och är på väg till Dalarna. De sprang på Hjärngänget av en slump.

– Jag har hört talas om att det finns något som heter Hjärnkoll, men har inte riktig kunna placera. Jag tycker det är jättebra att de står ute så här och informerar, säger Sonja Sundelin.

– Det är lite tabubelagt att prata om psykisk ohälsa i dagens samhälle där man hela tiden ska prestera. Man vet att det finns, men det pratas för lite om det, tillägger Carola Jonsson.

Mer läsning

Annons