Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagaskolan omskrevs i fejkad nyhetsartikel

Hagaskolan i Örebro har fått massor av mejl och telefonsamtal efter en satirartikel på nätet om eleven Alva som fick kvarsittning för att hon hade ett iPhone-fodral med svenska flaggan.– Det är jättetråkigt och är väsensskilt från hur skolan arbetar, säger Monica Skantz, områdeschef för skolområde sydväst.

Annons
Den fejkade bilden som illustrerade artikeln som fick stor spridning.

I söndags lade satirsajten storkensnyheter.com ut en artikel om en nio-årig flicka som fick kvarsittning för att hon haft ett iPhone-fodral med svenska flaggan. Flickan sägs heta Alva Andersson och går på Hagaskolan i Örebro.

Efter publiceringen började mejlen komma till rektorn på Hagaskolan. Och telefonsamtalen.

– Det handlar om allt från personer som uttryckte ilska över hur skolan agerat till de som frågade om det verkligen var sant? berättar Monica Skantz, områdeschef för det skolområde där Hagaskolan ingår i.

Skolans rektor har fått svara att det är falska påståenden och att det inte ens finns någon Alva Andersson på skolan. Viralgranskaren på tidningen Metro som faktakollar rykten och historier som sprids på nätet har hittat bilden på Alva på bildbyrån Fotosearch.

– Jag skickade webbadressen till kommunens säkerhetsavdelning för att se om det finns något att göra åt det hela, säger Monica Skantz.

Nu avvaktar skolan säkerhetsavdelningens svar.

Här är Viralgranskarens varningslista.

Mer läsning

Annons