Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hajan samlar örebroare i kampanjen mot Kony

Filmen om gerillaledaren Joseph Kony i Uganda som kidnappat barn och gjort dem till soldater har på några dagar setts av miljontals människor på Youtube. Örebroaren Hajan Jabar, 17 år, har ordnat ett evenemang för att synliggöra krigsförbrytaren. På ett dygn hade över tusen örebroare svarat henne.

Annons
Ska affischera. Hajan Jabar och Emma Weiåker går i parallellklass på riksgymnasiet för döva och hörselskadade på Risbergska skolan. Nu tänker de affischera Örebros gator med bilder på krigsförbrytaren Joseph Kony. Ett engagemang som sträckers sig en bra bit över jordgloben.

– Jag är jättechockad, jag kunde aldrig tänka mig att det skulle få ett så stort genomslag, säger Hajan Jabar när NA träffar henne på Risbergska skolan.

I förrgår startade Hajan evenemanget ”Cover The Night – Kony 2012 – Örebro” på Facebook. Det är en inbjudan till att affischera Örebro med bilder på Joseph Kony. På mindre än ett dygn anmälde över tusen örebroare att de tänker delta, och fler ansluter hela tiden.

40 miljoner gångerIdén för affischeringen kommer från den amerikanska organisationen Invisible Children som gjort dokumentärfilmen Kony 2012. När det här skrivs har den setts ungefär 40 miljoner gånger på Youtube och Vimeo. Enligt filmen har Kony kidnappat över 30 000 barn i norra Uganda och gjort dem till barnsoldater i den kristna militärgruppen Herrens frihetsarmé. År 2005 åtalades Kony i Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, men han har fortfarande inte gripits. Invisible Children vill att hela världen ska få upp ögonen för Kony genom att göra honom känd med en massaffischering.

Smart idé– Det är en smart idé, och vi ska så klart göra det i Örebro också, säger Hajan Jabar.

Hennes kompis Emma Weiåker ska också vara med och täcka Örebros gator med bilder på den afrikanske gerillaledaren.

– Han är väldigt barbarisk och gör hemska saker. Väldigt många i Sverige är inte medvetna för att vi har det så bra här, säger hon.

Kampanjen har även fått kritik, bland annat för att Invisible Children ska stödja regimen i Uganda som inte handlat helt demokratiskt alla gånger. Även att kampanjens mål att skicka amerikanska soldater för att tillfångata Kony ifrågasätts.

– Mitt mål är bara att omvärlden ska öppna sina ögon. Jag är ingen politiker, säger Hajan Jabar.

Följ de fortsatta debatterna

och nyhetsflödet om Joseph Kony på Twitter och Facebook.

Häng med i alla turer

Nyheterna och debatterna om Joseph Kony rasar vidare. Följ debatten på Twitter och på Facebook .

Mer läsning

Annons