Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad fick inte sekundtillsyn – skadade sig två gånger

Den intagne skadade sig själv i häktet – men eftersom personalen inte räckte till fick han ingen sekundbevakning. Då skadade han sig igen.

Annons
Rum på häktet i Örebro.

På kvällen den 2 november förra året utförde en intagen på häktet i Örebro ”en självskadande handling/suicidförsök.”

Måste prioriteraVid samma tidpunkt krävde flera andra intagna särskild tillsyn, och därför bedömde den ansvarige kriminalvårdaren att den inte var möjligt att sätta honom under ständig tillsyn.

– Suicid är alltid prioriterat, och det normala är att vi har sekundbevakning. Men en annan lika allvarlig händelse kan inträffa samtidigt, och då måste man göra en bedömning av vad man ska prioritera, säger häkteschefen Sören Englund.

Nytt beslutDärför beslutades att den intagne skulle ha tillsyn var femte minut eller oftare, i avvaktan på transport till sjukhus.

Då utförde den intagne en självskadande handling på nytt. 

Kriminalvårdaren beslutade genast att flytta honom till en cell utan föremål och att sätta honom på sekundbevakning.

– Att sådant här händer är ovanligt. Men kvällstid är vi inte så många i tjänst, och om någonting annat allvarligt sker samtidigt någon annanstans, då måste man lösa den uppgiften också, säger Sören Englund.

Ingen åtgärdSå resonerar även kriminalvårdens personalansvarsnämnd. I sitt beslut skriver nämnden:

"Enligt Kriminalvårdens riktlinjer för suicidpreventivt arbete, 2010:4, bore den intagne ha satts under ständig tillsyn i avvaktan på transport till sjukhus redan vid dennes första självskadande handling/suicidförsök. Av utredningen i ärendet framgår dock att du beslutade om så hög tillsynsgrad av den intagne som du fann möjligt med beaktande av rådande personal- och arbetssituation på häktet."Personalansvarsnämnden beslutar därför inte om någon disciplinpåföljd för den ansvarigé kriminalvården.

Självmord på häktet

Varje dag finns, på ett stort antal av Kriminalvårdens 31 häkten, någon person som bedöms vara i riskzonen. Till detta kommer personer med okänd risk.

Under perioden 1 januari-16 april 2012 har fyra självmord inträffat i häkte, inget i anstalt.

1 januari-5 april 2012 har 90 avbrutna destruktiva självskadande handlingar av olika grad registrerats i Kriminalvårdens incidentrapporteringssystem, ISAP.

Källa: Kriminalvården

Mer läsning

Annons