Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktets säkerhet ses över

Efter självmordet på Örebrohäktet på onsdagen ses säkerheten över på nytt.

Annons

– Men säkerhetskraven och övervakningen på ett svenskt häkte får heller inte gå hur långt som helst. Vi är betydligt mer humana än många andra länder, exempelvis våra grannländer säger kriminalvårdens biträdande säkerhetschef Per-Olof Humla.

På vilket sätt?– Vi ser till den enskildes integritet och en dräglig arbetsmiljö för de anställda. Det är krav som är nödvändiga att kombinera med säkerhet. I många andra länder gör man inte samma bedömningar som i Sverige.

Fanns övervakningskameror i den del av häktet där självmordet inträffade i onsdags?– Jag kan inte gå in på vilken typ av säkerhet vi har och var den finns.

Per-Olof Humla säger att alla händelser på ett häkte, från mindre incidenter till dödsfall, får betydelse för säkerhetsarbetet.

– När nya häkten byggs, eller befintliga förändras, är tillbud mycket viktiga att ta hänsyn till, både i själva säkerhetsarbetet och vid utformningen av lokalerna.

Johan Modin, regionchef inom kriminalvården, berättar att det pågår ständig översyn av säkerheten på exempelvis Örebrohäktet.

– Vad det som inträffat kan få för betydelse är inget jag kan säga något om nu.

Per Olof Humla och Johan Modin vill inte säga något om tillvägagångssättet vid självmordet på Örebrohäktet.

Efter självmordet gör kriminalvården en egen utredning och fallet är anmält till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

– Vi har också anmält till åklagare. Vår egen utredning beräknas vara klar inom fyra veckor.

Mer läsning

Annons