Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hälften av de anställda ska komma från Vivalla"

Nu ska Örebro kommun börja jobba enligt ”Telge-modellen”. Södertälje kommun har bland annat startat ett byggföretag som anställer långstidsarbetslösa. Den nya majoriteten i Örebro vill göra likadant.

Annons

Socialdemokraterna i Örebro har länge pratat om att skapa ett ”utvecklingsbolag” i Vivalla, bland annat vid en presskonferens i juni när Örebros nya styre presenterades. Men hur det skulle se ut kunde kommunalrådet Lena Baastad (S) inte berätta.

– Jag kan inte säga att jag har en klar bild över hur bolaget ska se ut. Vi får återkomma, sa hon då.

Två bolagPå lördagen kom ett pressmeddelande där Socialdemokraterna än en gång berättar om de nya bolagen som ska skapa jobb.

Det handlar om två olika bolag:

1. Västerbolaget.Ett nytt ”utvecklingsbolag” som ska ligga på Poesigatan och Vivallaringen i Vivalla. Bolaget blir ett dotterbolag till Öbo och Örebroporten. Uppdraget blir att skapa nya föreningslokaler och kontor i Vivalla. Tanken är att privata aktörer ska köpa eller hyra lokalerna när de är färdiga.

– Vi ger Öbo och Örebroporten det här uppdraget i nästa års budget. Jag räknar med att vi ska ha ett nytt Västerbolag redan under våren, säger Lena Baastad.

Hur mycket pengar avsätter ni till det här i budgeten?– Vi avsätter inga pengar. Det där får tas inom ramen för Öbo och Örebroporten.

Men hur ska det här bolaget kunna bygga nya kontor och föreningslokaler utan pengar?– Bolaget kommer att ha ekonomisk styrka, men hur konstruktionen blir får vi återkomma till.

Tidigare har ni sagt att hälften av de anställda ska komma från Vivalla. Står ni fast vid det?– När bolaget bygger kontor och hantverkslokaler så är ambitionen att hälften av de anställda ska komma från Vivalla.

2. Tillväxtbolaget enligt Södertälje-modell. Det kommunala bolaget Rådhuset AB ska nu utreda om man kan skapa något liknande som i Södertälje.

Till exempel har Södertälje kommun och ett stort byggföretag bildat ett gemensamt byggbolag som anställer långtidsarbetslösa och flyktingar för att bygga lägenheter.

LärlingsplatserSödertälje kommun har också tillsammans med bland annat ett stort bemanningsföretag bildat ett bolag som anställer och hyr ut ungdomar till privata företag och kommunala bolag. Anställningstiden är ett år med avtalsenliga löner.

– Vi har haft kontakt med privata intressenter som säger att de skulle vara beredda att gå in i bolaget och ta ett stort samhällsansvar där vi tar in människor som inte har ett arbete i dag i form av lärlingsplatser, säger Lena Baastad.

Vilka privata aktörer är intresserade?– Det får vi återkomma till.

Mer läsning

Annons