Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av KF-ledamöter har företagsuppdrag

Nästan hälften av Örebros fullmäktigeledamöter har ett uppdrag i ett företag eller ekonomisk förening.Men det finns inga krav på att redovisa sitt engagemang.

Annons

I riksdagen måste ledamöterna redovisa åtaganden och ekonomiska intressen som de kan ha vid sidan av uppdraget som riksdagsledamot. Det kan handla om aktier, styrelseuppdrag eller annat som kan ge inkomst.

Registret är offentligt

och handlar om att skapa öppenhet och insyn, inte att förhindra riksdagsledamöternas engagemang eller ekonomiska åtaganden. I Örebro kommun finns inte den här regeln.

– De regler vi har är att alla anställda måste redovisa eventuella bisysslor som skulle kunna vara konkurrerande med arbetsgivaren. När det gäller de förtroendevalda har vi jävsreglerna i kommunallagen och aktiebolagslagen att förhålla sig till, säger Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist i Örebro kommun.

Det är upp till politikern själv som ska avgöra om det föreligger jäv i besluten.

– Det finns en skyldighet att också anmäla det. Man kan vara ledamot i ett kommunalt bolag som berör ens privata bolag och då finns det regler för det, säger Pernilla Wikström Pehrson.

Pernilla Wikström Pehrson

konstaterar att Örebro kommun har mängder av förtroendevalda som är egna företagare.

– Det är inget ovanligt alls, säger hon.

NA har med

informationstjänsten Infotorgs hjälp gått igenom Örebro kommunfullmäktiges alla 65 ledamöter och att 45 procent av dem har på ett eller annat vis ett uppdrag i ett bolag eller en ekonomisk förening. Det kan handla om allt ifrån ett suppleantuppdrag till huvudsysselsättning. Några har endast uppdrag i en bostadsrättsförening. Och några av företagen är inte ens aktiva.

35 procent av ledamöterna har inga företagsuppdrag alls och 20 procent har endast bolagsuppdrag som förtroendevalda. Bland bolagsuppdragen som förtroendevald är kommunala bolag som Öbo AB, Futurum Fastigheter i Örebro AB och Örebro Rådhus AB.

En del politiker har många bolagsuppdrag medan andra har i de olika kommunala nämnderna.

Har det varit någon diskussion om ökad insyn som den i riksdagen?

– Inget någon diskussion under mina fyra år vad jag kan påminna mig, men det kan ha varit det innan min tid, säger Pernilla Wikström Pehrson.

Mer läsning

Annons