Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften blev av med sindepression via nätterapi

Behandling på internet kan vara bra för deprimerade.
Nära hälften som provade blev av med sin depression, visar en psykolog och forskare vid Örebro universitet.

Annons

Psykologen och forskaren Fredrik Holländare understryker att internetbehandling med kbt (kognitiv beteendeterapi) ska vara en av flera behandlingsmöjligheter som patienten kan välja mellan.

- En del vill inte gå i traditionell terapi, då kan det här vara ett alternativ, säger han.

En amerikansk undersökning visar att ungefär hälften av människorna i en tillfrågad grupp kan tänka sig internetbaserad kbt-terapi. Så tror han att det ser ut i Sverige också.

Slipper långa köer

Genom att fler väljer internet kommer de som vill träffa psykologen ansikte mot ansikte att slippa stå i långa köer, hoppas Fredrik Holländare.

- I framtiden tror jag att vi kommer att kunna hjälpa fler. Det här är ett sätt för oss psykologer att nå fler patienter, säger han och tillägger:

- Jag vill understryka att målet inte är besparingar utan att detta leder till kortare köer, alltså ökad tillgänglighet genom att vi hinner behandla fler med samma resurser.

Allvarlig sjukdom

Depression är allvarlig sjukdom. Risken att bli sjukskriven och få försämrad livskvalité är hög. Det är också en livsfarlig sjukdom. Fem procent av de som lider av depression begår självmord. Det är en hög andel jämfört med befolkningen i övrigt.

Lindring och i bästa fall bot finns med hjälp av bland annat medicin, samtalsterapi och terapi på internet. Behandling av depression på internet kommer troligen att kunna erbjudas länsborna redan nästa år.

Mer läsning

Annons