Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, var är våra grejor?

Vart tog Örebropolisens museum vägen? Häng med Stadsliv i jakten på handklovar, fotografier, mordutredningar och annan polishistoria.

Annons
Hallå Lindesberg! Torbjörn Carlson pinglar kollegorna i norr om vart Örebropolisens museum tog vägen. Till vänster Lennart Alm.

I många år hade polisen i Örebro ett museum där polishistoria kunde visas för besöksgrupper.

Pensionerade polisen Lennart Alm, som följt med i jakten på prylarna, minns det väl:

– Jag hjälpte själv till med visningarna, säger han.

1995 invigde polisen sitt nya polishus vid Järnvägsgatan. Museet flyttades också dit. Men eftersom polisen blev trångbodda ställdes grejorna ned i källaren.

– Jättetrist, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson. Men samtidigt måste vi ju tänka på att sköta vår kärnverksamhet.

Lite prylar finns visserligen kvar i en glasmonter utanför ett befälsrum på polishuset. Men mer finns. Frågan är bara var?

– Jag vet i alla fall var sakerna stod för tre år sedan, säger Lennart Alm.

– I korridoren mellan vårt hus och åklagarmyndigheten har jag sett kartongerna, säger Torbjörn Carlson som följt med som dörröppnare.

Innan vi går ned för att leta i polishusets källare blåser Torbjörn Carlson liv i en tidigare hypotes.

– Undras just om inte grejorna ändå kördes till polishuset i Lindesberg, funderar han.

Lindespåret har varit på tapeten förut. Men då fick vi inte napp. Torbjörn ringer ett nytt samtal.

– Du säger det? Ni har grejorna! Bra. Då kommer ett gäng upp till er! Är det okej?

Jo, det var i Lindesberg grejor fanns visade det sig.

–Här har det stått i runt fem år, säger Ingalill Erlandsson, på polisen i Lindesberg.

Hon säger det inte rent ut, men man kan ana att hon tänker: ”Visste ni inte det?”. Ingalill avslöjar också att en känd tidigare polisinformatör redan varit där och nosat.

– Göran Gunnarsson var här för ett år sedan, säger hon.

– Jaha, det kunde han väl ha sagt, muttrar Lennart.

Stora mängder polishistoria visar sig finnas i rummet. I ett femtiotal flyttkartonger finns utredningsmaterial, en och annan puffra, handfängsel, kaskar och uniformer, fotografier från vansinniga omkörningar - plåtat av länstrafikgruppen och använt som bevismaterial i rätten. En kartong med pärmar är kort och gott märkt ”Mord”.

Vi förundras över med vilken uppfinningsrikedom folk haft för att tillskansa sig andras egendom. Här finns nyckeltavla med nyckeluppsättning och borrsväng som inbrottsjuven använt, utrustning för att lura till sig bensin via sedelautomat. Och så fällan som användes för att fånga fasaner (!) vid Rynningeviken (brottsrubricering: jaktbrott).

Vi såg inte på långa vägar allt som fanns i kartongerna. Men enades om att grejorna borde visas upp för allmänheten.

Lennart Alm, engagerad i hembygds-rörelsen, lovade att ta tag i saken.

– Nu får vi sätta länsmuseet på det här, när vi vet var grejorna finns.

Vart tog våra gamla saker vägen, undrar man vid Örebropolisen. På bilden visas en bovmask upp, en av de museala sakerna som finns kvar i polishuset vid Järnvägsgatan.
Här fanns grejorna. Pensionerade polisen Lennart Alm, som följt med Stadsliv i jakten på polismuseet, visar en fasanfälla som stod nedpackad hos Lindesbergspolisen.
Minst 40 kartonger Örebropolishistorik. Finns nedpackat hos polisen i Lindesberg.
Lite gamla saker har Örebropolisen kvar. Här visar Torbjörn Carlson en gammal celldörr som räddades kvar, när polisen flyttade från Stortorget till Järnvägsgatan. Dörren är nu en kontorsingång till polisens yttre befälsgrupp.
En bevarad hästhov. Finns att bese hos Örebropolisen. Kommer från polisens sista tjänstehäst i Örebro.
Bovredskap. Bilden visar en fotangel av metall, en otäck sak som använts av buset när de blivit förföljda. Hur man än slänger ut fotanglar, hamnar de alltid med den vassa sidan uppåt. Redskapet finns utställt hos polisen i Örebro.

Mer läsning

Annons