Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallgrens glasplåtar fängslar Karlsson

Någon som känner till charkuteristen herr Hallgren i Örebro?
Då kan ni ringa Lars Åke Karlsson.
Han har kommit över en massa glasplåtar som familjen Hallgren fotograferat.

Annons
Järntorget. Stadsliv har tidigare presenterat en bild av hur det såg ut förr på torget vid den här tiden. Men vi kunde inte motstå frestelsen att åter ta med en torgbild. Den här gången är det en skarp bild som fotograferats av någon i familjen Hallgren. Precis som i dag fanns en dammanordning på platsen. Notera de lekande barnen, grönskan, och i bakgrunden kan man ana några gamla bilar. Idylliskt? Ja. Det till och med sprutar vatten ur det lilla vattenröret mitt i dammen. Inget krånglande vattenspel här inte.

– Jag skulle så gärna vilja få mer uppgifter om Hallgren, säger Lars Åke, som är en mycket hembygdsintresserad man.

Det var i början av 1990-talet som Lars Åke fick en förfrågan om att ta över en hel massa glasplåtar efter en vindsröjning i Örebro.

– Killen sa: ”annars slänger jag väl hela rasket. Nej för sjutton, gör inte det. Kör hit plåtarna”, sa jag, berättar Karlsson.

Så blev det. Över trettonhundra glasplåtar och pappersbilder anlände till Karlssons gömmor på vinden.

– Jag blev överlycklig!

Glasplåtarna var täckta av damm och hade legat länge nedpackade i lådor. Nu, efter många år, har Lars Åke börjat ta rätt på alla bilder. Han har katalogiserat plåtarna, och scannat in bilder i sin dator.

Nu vill Lars Åke ha mer information om Hallgrens, för att få mer info kring bilderna.

– Jag vet att de hade en charkuteriaffär och fabrik som hette Hallgren och Karlsson och som låg på Lövstagatan, någon gång på 1920- eller 30-talet. Ja, det kan rent av ha varit in på fyrtiotalet. Erik Hallgren hette mannen, och han föddes i Nyköping 1911 och avled 1981 i Örebro, säger Lars Åke.

Sitter du inne med mer kunskap om Hallgrens glasplåtar? Ring Lars Åke på telefon 019–24 08 46, eller mejla till [email protected]

Här intill ser du ett urval av bilderna från familjen Hallgrens bildarkiv

Tag plats! Snart går bussen i riktning mot Skebäck. Bussen hade linjesträckningen Skebäck-Väster. Bussen är av fabrikat Stewart, 1924 års modell och karossen av modell Hjärsta. Den hade en 43 hästkrafters motor, och 23 passagerare kunde knö in sig i bussen, berättar Lars Åke Karlsson. Kolla in reklamen på sidan, loggan Örebro Bryggeri AB, och så budskapet ”Svea växt är bäst”. Även förr i tiden drog man in en och annan krona på att sälja reklamplats på fordon. Bilden är tagen vid Västra Mark.
Grävning pågår. Bilden togs 1921 vid Mosåsvägen vid dåvarande restaurang Brunnstorp, mitt emot Parkhallen. Grävmaskinen med dess skovelhjul drevs av en ångmaskin. Kanske grävdes diken för telefonkablar så folk kunde komma ut på telefonnätet i stora vida världen. Det är Lars Åkes gissning, han tror också att detta är Örebros första grävmaskin. Ett charmant par har tagit plats framför kameralinsen. Damen står på grävmaskinens kommandobrygga. Karln ler. Allt är frid och fröjd. Vår i luften. Fåglarna kvittrar. Och den vanligtvis så dundrande ångmaskins-manicken är lyckligtvis avstängd för dagen.
Lars Åke Karlsson.

Mer läsning

Annons