Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsoutvecklaren i Örebro håller inte med forskarna

Flera skolor i Örebro arbetar mot mobbning med stöd av olika utbildningar. Även om forskning tyder på att vissa insatser kan förvärra mobbning används de fortfarande.
– Jag håller inte med forskarna, säger Maria Lindborg, Hälsoutvecklare och samordnare för det förebyggande arbetet i Örebro.

Annons

– För oss är det inte så enkelt som att säga metod eller inte, kamratstödjare eller inte. Det handlar om sammanhang och person, ledarskap och förhållningssätt, säger Maria Lindborg.

Flera skolor i kommunen skriver på sina hemsidor att de använder sig av Friends, Farstametoden eller Social och emotionell träning (SET) i sitt arbete mot mobbning.

– Många skolor använder en blandning av olika värdegrundsmaterial. Så vitt jag vet är det ingen skola som köpt in och använder sig av en specifik metod mot diskriminering och kränkande behandling, säger Maria Lindborg.

Flera rektorer som NA kontaktat uppger att de använder sig av vissa metoder.

– Vi jobbar med kamratstödjare och Farstametoden. Personalen går på externa kurser som köps in när vi är i behov av det, säger Mats Olsson, rektor på Engelbrektsskolan.

Även Engelbrektsskolan använder sig av externa utbildningar.

– Vi har SET som vår grundpelare i vårt arbete mot mobbningen, säger Jan Malmgren, rektor på Mellringeskola.

Mer läsning

Annons