Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvreparerad fontän i gång

Utredning pågår fortfarande om vad som gått fel samtidigt som material för reparation är beställt.

Annons
Fontänen på Järntorget är åter i bruk.

Fontänen som varit avstängd en längre tid är åter i funktion. Eller i alla fall delar av den. På den sidan av fontänen som pryds av Open-Art konstverk rinner det lite vatten istället för de vattenstrålar som egentligen är tanken.

Pumparna som ska spruta vatten har gått sönder men man vill få igång fontänen på de delar som fungerar. När resterande del kommer att repareras vet man inte exakt enligt Peter Ericsson, byggledare på WSP.

-Det är olyckliga omständigheter som gör att fontänen inte fungerar. Örebro kommun som beställare och NCC som entreprenör utreder just nu tillsammans vad som har hänt, säger han.

"Kan se lite öde ut"

Alexander Dufva, stadsarkitekt på Örebro kommun håller med om att fontänen kan se öde ut när den är tom på vatten. Han berättar att det var fontänens funktion som gav formen.

-För att kunna spola is på fontänen under vintern så kan den inte vara högre. Sen är det även en säkerhetsfråga, för att små barn ska kunna leka i vattnet under sommaren är en tunn vattenspegel en bra lösning.

Om man som förbipasserande tycker att det är lite vatten i fontänen är tanken att man ska kunna passera igenom mellan vattnet. De tillfälliga Open Art-figurerna som är placerade i fontänen är bara där temporärt, men Dufva är öppen för andra saker i fontänen.

-Det är upp till örebroarna, säger han.

Mer läsning

Annons