Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämtar energi ifrån vindar i väst

Kumla och Örebro planerar investeringar i vindkraftverk för mångmiljonbelopp, varav tre kraftverk ligger i Halmstad.

Annons

Det är i det gemensamma bolaget Vindkraft i Örebro-Kumla AB som de båda kommunerna satsar på vindkraft.

– Vi har två ambitioner i bolaget. Den huvudsakliga ambitionen är klimatnyttan och då behöver vi bygga vindkraftverk för att komma upp i produktion. Det andra handlar om gröna jobb, och därför har vi sagt att vi huvudsak ska bygga i regionen, säger Björn Sundin (S), styrelseordförande i Vindkraft i Örebro-Kumla AB.

Det är två stora affärer på gång just nu. I bägge fallen ska bolaget köpa vindkraftverk.

Den ena affären handlar om att köpa tre vindkraftverk i Stjärnarp, som ligger i Halmstads kommun för maximalt 84 miljoner kronor. Det är rätt långt från vindbyarna på Närkeslätten.

– Skälet till att vi tittar på andra lägen har dels med ekonomi att göra och att vi måste kunna leverera energi, dels om driftsäkerhet, för det finns orter där det blåser mindre i länet, och då finns det platser längre bort där det blåser mer, säger Björn Sundin, och tillägger att:

– Vi har haft väldigt mycket diskussioner om det i styrelsen och vi har försäkrat oss om att vi inte ska ha en övervikt av vindkraft i andra regioner. Vi ska ha vår huvudsakliga bas här.

Har ni räknat fel på vindtillgången i länet, och nu upptäckt att det blåser för dåligt här?

– Nej, vi utredde frågan var ska vi bygga, och egentligen är det alltid mer lönsamt att bygga i fjällen eller på Gotland, men vi sa att det finns ett dubbel värde med detta och det är gröna jobb i länet, svarar Björn Sundin, och fortsätter:

– Därför ska vi i huvudsak bygga i regionen. Men vi ska samtidigt se till att vi får mer klimatsmart el, och då är Halmstad vindkraft det också.

Den andra affären är att köpa 49,1 procent av bolaget Slottsvind AB, som har påbörjat ett projekt med byggrätter för sex vindkraftverk i Laxå kommun, där två andra företag samtidigt har option på att köpa var sitt färdigt vindkraftverk.Det köpet gör man tillsammans med energibolaget Bixia, som ska äga 50,1 procent av aktierna. För Vindkraft i Örebro-Kumla AB innebär det ett finansiellt åtagande på maximalt 84 miljoner kronor, fördelat på 18 miljoner i köp av aktier och 66 miljoner i lån till bolaget.

– Vi gör det också konkurrensskäl. Vi är väldigt nya på marknaden och vi tycker vi är rätt duktiga, men det finns andra som har hållit på längre. Om vi går in i de här projekten kan vi ta till oss deras kunskap, säger Björn Sundin.

Går det ihop ekonomiskt?

– I första hand var vi ute efter klimatnyttan men faktum är att det till och med är en god ekonomi, säger Björn Sundin.

Affärerna ska godkännas av kommunfullmäktige i Örebro och Kumla.

Mer läsning

Annons