Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han använde buntbandför att binda sina offer

Niklas Eliasson knivhotade sina offer och bakband dem. Många utsattes för en brutal misshandel. Det visar åtalet mot Eliasson som nu har lämnats till Örebro tingsrätt.

Annons
Buntbanden har klippts av från ett av offren. Tillsammans med Niklas Eliassons cykel och beslagtagna knivar tillhör det polisens tekniska bevisning.

Dödshot, kränkningar, upptrappat våld och både vaginala, orala och anala våldtäkter. Totalt åtalas Niklas Eliasson på 16 punkter, varav nio gäller våldtäktsförsök. Han är även åtalad för rån efter att ha stulit en plånbok från ett av sina offer.

24-åringen har erkänt sig skyldig till samtliga överfall, men han är oense med åklagaren om hur de ska rubriceras.

Av åtalet framgår också att han använt buntband för att binda kvinnornas armar bakom ryggen samt att han använt kondom. Flera gånger har han cyklat ifatt sina offer, i flera fall ryckt ner dem från deras egen cykel.

Tre av åtalspunkterna handlar om grov våldtäkt. Den ena skedde vid byggarbetsplatsen vid Eurostop den 28 mars 2010, med ett våldsamt och utdraget förlopp på en och en halv timme. Läs mer här.

Åtalspunkterna – som är i kronologisk ordning - börjar med våldtäktsförsök med start den 3 april 2005. I ett fall har han väntat i en park, men annars har han kommit på cykel. Vid flera tillfällen har han pratat med offren, uttryckt dödshot och sagt saker i stil med ”det här tycker du om va”. Han har varit våldsam, med slag mot ansikte, huvud och rygg. I det första fallet hotade han också offret med kniv.

Våldet och överfallen trappas upp. Den 9 april 2009 gäller åtalet försök till grov våldtäkt, och skedde på Väster den 9 april 2009. Även här hade mannen en kniv och buntband som ha bakband den överfallna kvinnans armar med. Här blev han avbruten av ett vittne som ropade, och kvinnan slängdes till marken.

Efter åtalspunkten om det grova våldtäktsförsöket ligger åtalet om ett våldtäktsförsök vid Grenadjärstaden och ett fall av misshandel i Örnsro, där Niklas Eliasson ska ha använt pepparspray.

Den 1 november 2009 sker den första våldtäkten, som rubriceras som grov våldtäkt samt rån. Niklas Eliasson ska ha bakbundit kvinnan med buntband, och före våldtäkten ha rotat igenom hennes väska och stulit bland annat plånboken.

Mellan den första fullbordade våldtäkten och överfallet vid Eurostop sker ytterligare ett våldtäktsförsök i närheten av Svampen då Niklas Eliasson kommer på cykel.

Den 7 oktober 2010 har Niklas Eliasson, enligt åtalet, cyklat förbi en kvinna vid USÖ och greppat tag i hennes ena skinka. Sedan vände han på cykeln och slår till henne i huvudet med knytnäven. En timme senare gör han en liknande sak i Rosta.

Båda fallen räknas som sexuellt ofredande, den första även som misshandel.

Tre dagar senare sker så först ett försök till våldtäkt, en grov våldtäkt och så ytterligare ett försök på kvällen innan Niklas Eliasson kan gripas dagen därpå.

Niklas Eliasson åtalas även för vapenbrott, eftersom polisen hittade en burk pepparspray i hans bostad den 11 oktober 2010.

Niklas Eliasson har genomgått en liten sinnesundersökning. Det enda som är känt från den är att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Eftersom han i princip har erkänt det han åtalas för kommer han med stor sannolikhet att få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mer läsning

Annons