Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir misstrodd på krogen

Nej, han är varken full eller drogad. Patrik Jansson har ett neurologiskt funktionshinder och känner sig ifrågasatt på krogen.
– Jag tycker att det är jobbigt. Jag vill kunna gå ut utan att vakten frågar om jag har tagit knark, säger han.

Annons

Han är 18 år och har inte varit på krogen så ofta. Han besökte Strömpis 3-4 gånger utan problem, men sedan började de fråga hur mycket han har druckit i entrén. Det andra gången svarade han.

– Två cider och en neurologisk skada. De kollade legitimationen och tittade mig länge i ögonen. ”Du få väl gå in”, säger han.

Det tog en halvtimma sedan kom en vakt och bad honom följa med från dansgolvet för att prata. Han frågar om Patrik går på någonting.

– Nej, jag tror inte det är bra för mig som har hjärtfel och en neurologisk skada, svarade jag, berättar Patrik Jansson.

Då går du inte på något, fortsatte vakten.

– Då drog jag ned skjortan och visade ärret på bröstet. Tror du jag går på droger när jag har ett sådant ärr? Då sade vakten ha det så kul, säger Patrik Jansson.

Skakar till då och dåHan tycker inte det ska behövas, men kan ändå till en del förstå att en vakt frågar om han har druckit.

– Jag skakar till lite då och då och har man inte utbildning kring det här kanske det går att förstå att de frågar. Men när jag förklarar saker på ett tydligt sätt vad jag har för sjukdom och de ändå frågar hur mycket jag har druckit eller vad jag har tagit blir jag irriterad, säger han.

Prata med vakternaHan har blivit erbjuden att komma ned och prata med vakterna på Strömpis så att de ska känna igen honom, vilket han nog tänker göra även om han inte tycker att det borde behövas. Han har också ett läkarintyg på sin sjukdom, men det vill han inte bära med sig.

– Det känns kränkande. Jag tycker inte att det ska vara nödvändigt att visa upp ett intyg för att vi med sjukdomar ska komma ut på krogen, säger Patrik Jansson.

Hur vill du bli bemött?– Som en vanlig person, så klart. Jag vill inte bli specialbehandlad för att jag har ett hjärtfel och en neurologisk skada, säger han.

Lyssna på mig. Patrik Jansson kan inte dricka mycket på grund av sitt svåra hjärtfel. Han har även ett neurologiskt funktionshinder, och han vill inte bli ifrågasatt som påverkad på krogen på grund av det. BILD:PAVEL KOUBEK

Mer läsning

Annons