Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han driver ett eget taxiföretag

Dagarna är långa och semester blir det någon dag då och då. Trots att Tommy Nordström trivs med att vara sin egen tänker han ibland på hur länge han ska orka i samma tempo.

Annons
Undersökningen visar att småföretagare jobbar mer än någonsin. NA har träffat taxichauffören Tommy i Frövi.

Han har varit hemma på förmiddagen. Magen är orolig. Det blir så ibland när Tommy Nordström har mycket att tänka på.

– Ledig och ledig. Jag ska åka och hämta folk om en liten stund. Jag sjukskriver mig inte. Det har jag inte gjort på hur många år som helst, säger han.

En livsstil

Det är 15 år sedan han startade eget i taxibranschen. Företaget har växt successivt och i dag är det nio anställda plus några inhoppare. Han är delägare och sitter i styrelsen för Örebro läns Taxi, men är ändå en egen åkare.

– Det är ett intresse och jag tycker att det är roligt. Det har blivit en livsstil, säger han.

Semester när det finns utrymme

Fast det är en livsstil som kostar på. Semester får han ta någon dag här och där, när det finns utrymme. Fast visst vore det skönt med ett par veckor ledigt.

– Jo, det skulle vara underbart, det skulle det vara, säger han och skrattar åt den nästan omöjliga tanken.

Till det kan läggas arbetsveckor på 60–80 timmar.

– Det är jättetufft både för mig och min familj. Jag är borta väldigt mycket, säger Tommy Nordström.

Om företaget hade en bättre lönsamhet tror han att det kunde gå att ordna en semester. Då hade han haft råd att anställa. En lösning är lägre arbetsgivaravgifter.

– Det skulle öka våra möjligheter. Jag har sagt i alla år att arbetsgivaravgifterna är på tok för höga, även de nuvarande sjukreglerna förstör väldigt mycket, säger han.

Kräver mycket arbete

Han är 44 år och jobbar i ett stenhårt tempo. En jämnårig taxikollega med lika många bilar fick en hjärtinfarkt i höstas.

– Då börjar man tänka mer på sitt eget. Om det är värt att fortsätta hålla på att kämpa. Tanken på att sälja har dykt upp ibland, men det är inte lätt att bara sluta och hitta ett annat yrke, säger Tommy Nordström.

Mer läsning

Annons