Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han hjälper mammalösa föl

Med våren börjar avelssäsongen för hästuppfödare runt om i landet. På gården i Fjugesta går Henrik Hults telefon varm så här års.

Annons

Själv föder han upp hästar i liten skala och erbjuder hjälp och råd till andra uppfödare runt om i landet genom den så kallade Föl- och ammajouren.

Vad är ammajouren och hur fungerar det?

– Ammajouren är en sammanslutning av alla hästavelsföreningar i Sverige och det innebär att om någon förlorar ett sto så kan de ringa hit. Eventuellt kan jag ha ett sto som förlorat ett föl så kan vi para ihop dem, det är huvudprincipen.

Vad är din roll?

– Min roll är att vara den förmedlande länken. På avelsföreningarnas hemsida asvt.se finns det en flik för ammajouren där du kan registrera dig men också söka. Min roll är att hålla listan ajour.

Hur länge har du varit engagerad i det här?

– Det har jag också funderat på ... jag skulle gissa 15 år. Det varierar lite men jag får runt 300 samtal per säsong varav jag kan hjälpa kanske max en tredjedel, Sverige är ju avlångt och om ett sto står för långt bort blir det svårt att lösa det. Däremot har rasen ingen betydelse.

Kan vem som helst ringa?

– Ja, i morse ringde det någon som hade fått ett föl men stoet hade ingen råmjölk. Då får man hjälpa dem att hitta närmaste stuteri där de kan hämta råmjölk.

Mer läsning

Annons