Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han valde att inte bli behandlad

Hans Jansson vet vad det handlar om. Hans mamma drabbades av cancer. Ändå väljer han att inte låta operera sin prostatacancer.

Annons
Sången som lyfter. Kamraterna i kören betyder mycket för Hans Jansson (mitten).

Hans Jansson från Örebro gillar sitt liv. Han är 68 år och numera pensionerad från jobbet som murare. Nu har han och hans fru Gun mer tid för varandra. Hans har också fullt upp med sitt föreningsengagemang. Han sjunger i kör.

När flera han kände fick besked att de fått prostatacancer kom tanken på att gå och kolla sig.

– En läkare jag träffade sa att han själv aldrig skulle ta provet. Men jag ville ta det, för att veta och för att kanske kunna göra något åt det om det går, berättar Hans Jansson.

Hans mamma avled i cancer. Det var en svårt tid. Först fick hon budskapet att operationen lyckats och att cancern var borta. Sedan kom sjukdomen tillbaka med full kraft och då fanns ingenting att göra.

Hans berättar med stadig röst, men det går ändå inte att ta fel hur hårt det kändes att förlora sin mamma i cancer.

Även om han först blev avrådd hade Hans beslutat sig. Han skulle ta blodprovet som kan ge en signal om att allt inte står rätt till med prostatakörteln.

Hans prov visade att halterna i blodet av prostataspecifikt antigen (PSA) var en aning högre än normalt. För att få reda på om det handlade om cancer eller inte behövde läkaren ta ett prov från prostatakörteln. Det provet visade att Hans hade en liten cancertumör.

– När jag fick beskedet tänker jag rent ut sagt att det var som fan, berättar Hans.

När beskedet sjunkit in väntade viktiga beslut. Hans behövde ta ställning till om han ville opereras eller ville låta kroppen vara i fred. Nu har det gått tre månader sedan han fick cancerbeskedet.

Forskningen visar att prostatacancer i de flesta fall utvecklas långsamt och att det går att leva med sjukdomen i många år.

En operation för med sig problem med potensen och problem med täta toalettbesök. Prostatakörteln sitter på ett sådant känsligt ställe att det inte går att ta bort den utan att det medför problem.

Eftersom PSA-halterna var bara en aning högre än normalt och eftersom cancerknölen i prostatakörteln var så liten fick Hans rådet att inte operera bort den. I stället kommer han att gå på regelbundna läkarkontroller. Syftet är att upptäcka om cancern skulle börja växa och i så fall kunna fatta ett nytt beslut.

– Jag litar på vad de säger till mig. De vet bäst, säger Hans om sin läkare och sin sjuksköterska.

Cancern han bär på känns över huvud taget inte.

– Jag har inga besvär, så ibland glömmer jag bort att jag har den.

Hans Jansson vill berätta om det som hänt honom för att andra ska få stöd och information.

– Det är bra att slippa känna sig ensam om det här, säger han.

Hans Jansson.

Mer läsning

Annons