Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handbojor hinder för prat om sexualpartners

Det är svårt att få fångar att berätta om sina sexualpartners när de är handbojade och personal från Kriminalvården sitter med i samma rum.
Det skriver infektionsläkaren Henrik Eliasson i ett brev till Kriminalvården i Örebro.

Annons

Många fångar på Kumla- och Hinsebergsanstalten har hiv och hepatit och kräver specialistkontakt. Men under senare år har det blivit en allt striktare hantering av patienterna säkerhetsmässigt, skriver Henrik Eliasson, verksamhetschef för USÖ:s infektionsklinik.

Besvärliga undersökningarDet här skapar problem på flera sätt. Det är svårt att genomföra kroppsundersökningar på en person som har hand- och fotbojor. Det är även känsligt att berätta om sina tidigare sexualpartners när två tre vakter från Kriminalvården sitter med i samma rum och hör allt som sägs.

– Jag tror inte att någon är bekväm med en sådan situation, säger Eliasson.

Läkare är enligt smittskyddslagen skyldig att försöka spåra källan till hiv- och hepatitsmitta. Kriminalvårdens säkerhetsbestämmelser gör arbetet svårare, menar Henrik Eliasson.

Olika regler kolliderarNu vill han ha svar på hur Kriminalvården ser på den här frågan. Vilka rättigheter har den intagna till en säker vård och hur kan man ge den utan att tumma på säkerheten?

– Självklart har jag respekt för Kriminalvårdens säkerhetsregler, säger Eliasson. Men här kan man säga att de reglerna kolliderar med smittskyddslagen. Det handlar också om att vi som läkare måste behandla alla människor lika, oavsett om de har begått brott eller inte.

Mer läsning

Annons