Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln i city ska tanya marknadsandelar

Det våras för handeln i City – trots att vi går mot höst. Den ombyggda gallerian Träffpunkt på Våghustorget invigs lagom till julhandeln i slutet av november och Kungsgatan går från en mörk bakgata till en förtätad och modern affärsesplanad.

Annons

– Örebro börjar återta positionen som intressant etableringsort, säger City Örebros vd Stina Storm och gläds åt stadskärnans förvandling.

– Tack vare ombyggnationen av Träffpunkt och Kungsgatan finns det utrymme för att ta in nya koncept och etableringar i stan som kräver stora utrymmen och en bra logistik. Det skapar möjlighet till en förtätning på gatorna mellan torgen och en etablering av enskilda lokala familjeföretag, mindre och större nationella eller internationella kedjor. Alla vill inte ligga i ett köpcentrum, fortsätter hon.

90 procent uthyrt

Träffpunkt som bygger om sin galleria har hyrt ut över 90 procent av butiksytorna.

– Vi har i princip bara fyra butiker kvar som ännu inte är uthyrda, men där vi för förhandlingar med intresserade hyresgäster, berättar Fredrik Bergkvist, centrumchef både på Träffpunkt och Krämaren.

– Tanken är att galleriorna inte ska konkurrera utan komplettera varandra. Vi vill stärka handeln i hela City där Krämaren och Träffpunkt tillsammans får nästan 80 butiker, fortsätter han.

Flera butiker i attraktiva A-lägen på Söder flyttar nu in i gallerian.

– Trots att vi startade ombyggnaden under lågkonjunkturen har butiksytorna varit väldigt attraktiva. Träffpunkt var redan före omgörningen en stark produkt. Nu har vi förädlat fastigheten och vänder oss i första hand till den medvetna kunden som söker ett brett utbud inom främst mode, hem och sport, konstaterar Fredrik Bergkvist.

VäxlingskontorKrämaren fick sin ansiktslyftning för tre år sedan. Men avhopp från stora kedjor som Duka, Zara och Ving satte sina spår.

– Men nu har vi bara Zaras gamla lokaler outhyrda. Växlingskontoret X-change tar över Vings butik i september, berättar Fredrik Bergkvist.

Vad händer i den förra Zara-butiken?– Vi tittar på en större omstrukturering som vi ska utvärdera under hösten. Förhoppningsvis kommer vi fram till ett beslut under tredje kvartalet. Det går inte att hyra ut hela lokalen på 1 500 kvadratmeter som det ser ut i dag, svarar han.

Vad händer med affärslokalerna på stan när dagens hyresgäster flyttar in i galleria Träffpunkt? NA ställer frågan till tre stora fastighetsägare:– A-lägena är attraktiva och fylls hela tiden på med nya butiker, säger Per Johan Behrn. Det blir ju förnämligt med tre moderna affärsgator i Örebro mellan de stora torgen. En bussgata, en gågata och en gårds-gata, tillägger han.

– Det finns bara ett A-läge i Örebro och där ligger alla våra lokaler, inskjuter Sune Åkesson, vd för Asplunds fastigheter. Vi är ganska trygga i förvissningen att de lokalerna fyller vi.

– Utöver Systembolaget har vi tre butiker på Kungsgatan, varav två är uthyrda och den tredje för vi förhandlingar med, säger Björn Åqvist.

– Kungsgatan med sina breda trottoarer kommer att bli en riktig bra affärsgata när även Träffpunkt inviger sin ombyggda galleria i november, tror han.

Då är det bara den lite nedslitna gallerian Kompassen på Stortorget kvar?– Vi tog över fastigheten så sent som den nionde april i år och arbetar nu för fullt med en plan för hur gallerian ska se ut i framtiden, berättar förvaltaren och centrumledaren Peter Johnson hos den Eskilstuna-baserade fastighetsägaren Pare AB.

– Vi saknar några hyresgäster just nu, men har valt en strategi där vi inte har för bråttom att fylla varje utrymme. Vi väntar på de rätta och långsiktiga aktörerna, förklarar han.

Ett mindre lyftMen även Kompassen får en mindre ”ansiktslyftning” under hösten.

– Stadium uppgraderar sitt koncept med nypremiär i slutet av oktober. Det kommer att bli en toppfräsch arena med en glasvägg in mot gallerian, hävdar Peter Johnson.

– Det är en oerhört positiv signal, tycker Stina Storm. Kompassen har stått halvtom så länge. Det ska bli kul att ta del av de nya fastighetsägarna planer under hösten, tillägger hon.

Mer läsning

Annons