Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Händerna fulla vid spelbordet

NA:s reporter Christina Eriksson fick en snabbkurs i budgivning, stick och storslam. Häng med på nybörjarens allra första möte med bridgen.

Annons
Det är bara att le och se glad ut även om man inte fattar ett skvatt. Med en snabbkurs på tio minuter är det inte lätt att hänga med i den komplicerade budgivningen. Veteranen Lars Marcusson och nybörjaren Christina Eriksson är mitt upp i en omgång bridge.

Vad är det egentligen de gör där inne på Conventum arena. I hundratals sitter de fyra och fyra vid filtklädda bord och spelar kort. Men vad går det ut på? Hur går spelet till? För en total nybörjare kan spelsystemet, brickan, budgivningen och alla termer nästan verka oöverstigligt krångligt att ta till sig. Men Micke Melander, som är tävlingsledare och anställd av Svenska bridgeförbundet för att enbart jobba med bridge, är van vid nybörjare.

– Kom ska du få en tiominuterslektion i bridge, säger han och vi sätter oss på arenans balkong för att kunna kika ner på borden och spelarnas kort.

Han berättar hur det går till att spela.

– Man spelar fyra personer, två mot två. Man har en helt vanlig kortlek, blandar och delar ut. 13 kort var ska man ha.

Extremt förenklat kan man säga att det handlar om att följa färg och ta stick. Det par som har högst vinner.

Men så enkelt är det så klart inte. Ta bara det här med budgivningen.

Micke visar en låda vid varje bord som innehåller de så kallade budkorten.

– Budkorten är ett sätt att kommunicera. Att berätta vilken färg man vill spela och hur många stick man tror man kommer att ta. Budkorten är bridgens esperanto, förklarar han och berättar att bridge spelas på samma sätt över hela jorden.

Några blinkningar eller diskreta hostningar för att få sin medspelare att förstå vilka kort man vill spela används alltså inte?– Nej, det där är en myt om bridge och inget som förekommer längre. Det är dessutom olagligt, Om man gör det blir man avstängd.

Micke börjar sedan fördjupa sig i termer som spelförare, poäng, trumf och väderstrecken nord-syd och öst-väst.

För att jag ska få en liten hum om hur det går till på riktigt får jag sätta mig ner vid ett av spelborden. Där väntar örebroarna Kerstin och Lars Marcusson och Gerdmarie Zäll på att spelet ska börja. Alla blev de bitna bridgespelare någon gång på 70-talet. Oftast spelar Kerstin och Gerdmarie tillsammans men den här gången får jag bli Gerdmaries partner.

Snabbt delar de ut korten. Nästa tävlingsomgång ska snart börja och vi har bara några minuter på oss. Jag har en snygg rad med spader och Micke Melander, som hänger bakom ryggen på mig, viskar att jag ska visa att jag kan ta flera stick. Gerdmarie hänger på och på något sätt har vi gått ut hårt och kaxigt förklarat med budkorten att vi kan ta tolv stick.

Så börjar spelet. Makarna Marcusson sackar efter. Jag och Germarie tar stick efter stick. Micke Melander sufflerar inte längre utan tar korten från min hand och lägger ut dom.

– Räkna nu, uppmanar han. Hur många spader har gått? Tre förut, nu fyra. Vad blir det? Och hur många har du sen kvar?

– Eh, jo, hm ... hinner jag bara klämma ur mig innan jag och Germarie på något märkligt sätt har tagit de stick vi ska ta – och vunnit.

Inte för att jag riktigt förstod hur det gick till men det är kul, Jag vill spela mer. Men den riktiga tävlingen ska snart börja. Lite motvilligt lämnar jag min plats. En annan person sätter sig och strax är spelet i gång på allvar.

– Räkna nu, tänk efter hur många spader som kan vara kvar. Tävlingsledaren Micke Melander tipsar och NA:s reporter Christina Eriksson försöker hänga med i svängarna.

Bridgetermer

Spelförare: Den sida som har de bästa korten ska sköta spelet. En i det paret blir spelförare och den andre så kallad träkarl.

Träkarl: Träkarlen är partner till spelföraren och lägger upp samtliga 13 kort på bordet direkt efter utspelet. Träkarlen lägger det kort spelföraren väljer.

Stick: Ett kort från varje spelare utgör ett stick. Den spelare som lagt det högsta kortet i den spelade färgen vinner sticket.

Storslam: När man begär och klarar av att ta samtliga 13 stick.

Lillslam: När man begär och klarar att ta 12 stick.

Budgivning: I budgivningen får alla fyra spelarna i tur och ordning beskriva sina kort och kämpa om att ta hand om spelet.

Om bridge

Bridge är ett av världens mest utövade kortspel som utvecklades på 1800-talet ur spelet whist. Det är oklart hur bridge uppstått och vad det betyder. Vissa källor talar om att bridge första gången spelades av den ryska kolonin i Turkiet, andra om ett engelskt ursprung.

I Sverige finns det cirka

25 000 aktiva bridgespelare.

Just nu pågår en bridgefestival i Örebro som anordnas av Svenska bridgeförbundet. Bridgefestivalen som hålls på Conventum arena mellan den 30 juli och 8 augusti är den 16:e i ordningen. Festivalen har tidigare arrangerats på andra platser i Sverige men hålls nu för tredje gången i Örebro.

Mer läsning

Annons