Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans kan ha förgiftatsav kreosot i kräftorna

En sommarkväll i fjol åt Hans Brandt två kilo Hjälmarkräftor. En vecka senare fick han svåra smärtor i magtrakten och togs akut med ambulans till USÖ. Där uppmättes kraftigt försämrade levervärden. Båtklubbens nya bryggor kan vara boven i dramat.

Annons

Hans Brandts sjukdom är ett mysterium. Efter en vecka på intensivvårdsavdelningen fick han åka hem igen. Gradvis förbättrades levervärdena och i dag är de normala. Men han har ont i njurarna emellanåt.

– När jag kom in till USÖ frågade läkaren vad jag hade ätit för gift, om jag försökt ta livet av mig. Så dåliga levervärden har inte ens den gravaste alkoholist, fick jag veta, och jag dricker mycket måttligt.

MysteriumHan fick lämna USÖ utan att orsaken till de akuta leverskadorna kunnat klarläggas. Allt var ett mysterium tills Hans häromveckan såg ett program om kreosot på TV4.

– Jag visste ingenting om kreosot men då fick jag en misstanke. Att båtklubbens nya bryggor kunde ha med saken att göra. Kräftorna hade legat förvarade i en sump som bundits fast i en av bryggornas stolpar. Stolparna var nyimpregnerade med kreosot.

Kräftsumpen hade legat en månad intill kreosotstolpen innan familjen Brandt hade sitt kräftkalas. Han hade fått kräftorna av en kompis, tre kilo. Hans åt dryga två kilo, hustrun och deras fem barn delade på resten. Ingen annan blev sjuk.

Ännu en drabbadNA har varit i kontakt med ytterligare en person som åt kräftor från samma sump vid ett annat tillfälle. Också han drabbades av försämrade levervärden, som senare normaliserades.

Båtklubben har hittills gjort om tre flytbryggor till fasta bryggor och använt kreosotimpregnerade stolpar, 40 till varje brygga. 120 stolpar i en ganska liten hamnbassäng.

Det är känt att kreosot kan orsaka skador på bottenlevande djur och växter.

Experter undrandeFallet Hans Brandt förbryllar expertisen. NA har varit i kontakt med Kemikalieinspektionen och Arbets- och miljömedicin vid USÖ.

Anders Seldén, överläkare på Arbets- och miljömedicin, vågar inte ha någon bestämd teori om ett eventuellt samband.

– Frågan är helt exotisk, jag har aldrig hört talas om något liknande, säger han. Det finns inget självklart svar.

– Såvitt jag vet finns det inga belägg för att kreosot orsakat leverskador. Men i det här fallet vågar jag inte vara kategorisk. Vill han få det undersökt bör han skaffa en remiss till oss. Men det är inte helt lätt att undersöka. Man skulle eventuellt kunna skicka ner en ny bur med kräftor på samma sätt och därefter analysera förekomsten av polyaromatiska kolväten i kräftorna.

Inte osannoliktHenrik Appelgren på Kemikalieinspektionen påpekar att kreosot är ett cancerframkallande ämne. Det är tillåtet för marina ändamål men måste hanteras med varsamhet och av fackfolk.

Till en början är han skeptisk till ett samband mellan Hans Brandts leverskada och kräftorna men när han hör hur nära och länge de varit exponerade för ämnet svänger han.

– Så många stolpar i en liten hamnbassäng, och att kräftorna förvarats helt nära en stolpe – helt osannolikt är nog inte ett samband.

Mer läsning

Annons