Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är alla nya elever på Örebros gymnasier

Ekonomi tycks ha fångat ungdomarnas intresse. När gymnasieintagningen är klar visar det sig nämligen att det är det kommunala program som har ökat allra mest jämfört med förra året.

Annons

Till höger finns länkar till listor med alla antagna, och listor med antagningsstatistik. Materialet kommer från Örebro kommuns intagningsenhet.

Karin Nyden på Örebro kommuns intagningsenhet berättar att de har jobbat hårt för att få ut beskeden till eleverna, och därför inte hunnit analysera siffrorna ännu. En ökning har hon dock inte kunnat undgå att lägga märke till.

– Det jag kan se är att ekonomiprogrammet har ökat ofantligt jämfört med förra året. Det har tredubblats. Även om det inte var jättestort från början, säger hon.

Det var 33 elever som började ettan på ekonomiprogrammet förra året och i höst blir det 95 stycken.

– Jag har aldrig varit med om ett program som har ökat så mycket från ett år till ett annat, säger Karin Nyden.

Den slutliga intagningen till gymnasiet är alltså klar, och den som inte har fått besked i dag får det de närmaste dagarna.

– Man kan lita på det beskedet, men sedan litar man inte på sig själv och gör sena omval. Finns det plats på det programmet omplacerar vi dem. Däremot om det är ett program som har en begränsad intagning, då kommer de sist i kön. Då är det inte ens poängen som räknas, säger Karin Nyden.

Det börjar totalt 1 705 ungdomar i ettan på Örebros kommunala gymnasieskolor i höst. I fjol var det 1 640, vilket är en lite märklig ökning då man är inne i en period när antalet elever generellt minskar. Utan att ha gjort några djupare analyser kring det ser Karin Nyden ändå en möjlig förklaring till det.

– Det kan vara så att friskolorna har minskat lite, säger hon.

Fotnot. Antagningarna till friskolorna Rockgymnasiet och Fordonsutbildningar saknas. De sköter antagningarna själva och vi har inte kunnat nå de ansvariga för antagningarna.

Mer läsning

Annons