Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är ett nytt naturreservat

Vinteråsen är ett av kommunens 14 nya naturreservat.
Just nu jobbar man med att göra nya promenad- och ridstigar i området.

Annons
Vinteråsen, ett nytt naturreservat vid Vintrosa och Latorp.

Naturreservatet Vinteråsen sträcker sig, på ett ungefär, från Vintrosa skola i söder förbi Latorp och upp och strax förbi Grävevägen i norr. Området gränsar också till naturreservatet Latorpsängar och Sveaskogs ekopark i Kilsbergen. Vinteråsen blir nu ett stort sammanhängande naturområde som det är meningen att invånarna i kommunen ska hitta till.

Men varför är det här området så intressant att det blir naturreservat?– Det beror främst på den kalkpåverkan som finns där, svarar Ulf Andersson, skogsförvaltare på Örebro kommun, och förklarar att den kalkrika marken ger speciell lövskog och fina sällsynta blommor.

Satsningen på naturreservat i Örebro kommun är ett försök att skapa så kallade tätortsnära rekreationsområden. Tanken är att folk lätt ska hitta ut och ta sig fram i naturen.

– Det här är ett jättefint område och vi vill att folk ska hitta dit, fortsätter Ulf Andersson. Därför bygger vi nu stigar som det ska vara lätt att ta sig fram på även för dem som har barnvagn, rullator eller rullstol. Samtidigt är det många hästar i området och därför gör vi vissa stigstråk för ryttare på en del ställen.

När ska det vara klart?– Förhoppningsvis kommer det mesta vara klart under hösten.

Vad innebär det egentligen att ett område blir naturreservat?– Den största skillnaden är att man har bestämt sig för att det här är något man vill bevara inför framtiden.

Varför heter det Vinteråsen?– Det är ju ganska känsligt vad man kallar ett område och vi ville inte säga vare sig Vintrosa naturreservat eller Latorps naturreservat och tog då i stället den gamla benämningen Vinteråsen som förr var ett större område och inte bara just Vintrosa.

Om man nu vill ge sig ut på en promenad i Vinteråsens naturreservat, var ska man börja?– Börja då vid Ekoparken. Den syns från Grävevägen, i jämnhöjd med Lögardammen före Garphyttan. Där kan man ställa bilen och börja vandra.

Mer läsning

Annons