Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Sveriges säkraste vägar

Välj en mötesfri väg i jul- och nyårstrafiken. Det kan rädda ditt liv.

Annons

– Det finns i dag 450 mil mötesfri väg i landet. Det är en ökning med 20–25 mil sedan i fjol, berättar Trafikverkets pressekreterare Thomas Andersson.

– Dessutom finns det ytterligare 250 mil väg som är kameraövervakad. Där minskar medelhastigheten med sex procent och därmed också risken för svåra olyckor, fortsätter han.

Julen är tillsammans med påsk och midsommar de största trafikhelgerna i Sverige. Men den här årstidens snö, is och halka gör olycksrisken större.

– De enda råden vi ger år efter år är att anpassa hastigheten efter väglaget, kör nykter och utvilad och sitt fastspänd, säger Bernt Larsson, trafikpolischef i Örebro län.

Som vanligt mobiliserar trafikpolisen före och efter helgerna.

– Vi tror att torsdagen, alltså i morgon, och annandagen blir de stora trafikdagarna. Därför har vi åtta patruller ute på eftermiddagen och kvällen, berättar Bernt Larsson.

Trots en massiv genomfartstrafik på de stora europa- och riksvägarna har länet varit förskonat från svåra trafikolyckor, före, under och efter helgerna.

– Men vi koncentrerar bevakningen på riksväg 50, E18 och E20. Farten är för hög på motorvägarna och det sker fortfarande en hel del olyckor där, säger Bernt Larsson och varnar lite extra för den nya motorvägen mot Karlskoga och sträckan över Garphytteån, där det ofta blir blankis.

SMHI rapporterar om snö lagom till i morgon, den stora resdagen.

– Därför uppmanar vi de som kan att åka redan i dag, onsdag, säger Thomas Andersson.

– Snöfall och den myckna snön efter vägarna tar ned hastigheten. Är det barmark, men förrädisk ishalka, går det betydligt fortare, hävdar Bernt Larsson och menar att konsekvenserna av en olycka inte blir lika svår när det snöar.

Radions Dagens Eko varnar för att brist på vägsalt försvårar halkbekämpningen?

– Vi har just nu ingen brist på salt. Lagren räcker till mitten av januari, säger Thomas Andersson på Trafikverket. Men blir det därefter brist på salt på grund av det stora behovet som just nu finns i Mellaneuropa som kommer vi att prioritera de tyngst trafikerade riks- och europavägarna.

Kanske löser vädergudarna problemet. Salt fungerar bara ned till 7–8 minusgrader. Blir det kallare som nu är det bara sand som biter.

Detta bör du ha med dig i bilen på vintern:

Snöborste och isskrapa

Snöskyffel

Startkablar

Bogserlina

Extra varningstriangel

Reflexväst

Pannlampa

Varma kläder

Filt eller pläd

Källa: Trafikverket

Mer läsning

Annons