Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vargen - mitt i villaområdet

När Joakim Öhman var ute och gick med sin hund i Hovsta i lördags morse hör han plötsligt något komma springande bakifrån. 

Annons
Här springer vargen - mitt i villaområdet!

Han vänder sig om på villagatan och får syn på …

-Jag tänkte, gud vad är det? Är det en varg? berättar Joakim.

Vargen vände vid villastaketet och kom springande tillbaka när Joakim fick fram mobilkameran och tog en bild.

- Vädret var ju ganska dåligt, och jag var nog lite darrig på handen, så bilden blev tyvärr inget vidare.

En av Joakims grannar hade sett vargen genom sitt fönster, och var väldigt glad att någon mer hade gjort det.

- Grannen sa att det var bra att vi i alla fall var två, annars hade väl folk aldrig trott oss.

NA har visat bilden för länsstyrelsens besiktningsman för rovdjur, William Lundin. Han säger att det med 95 procents sannolikhet är en varg på bilden.

- Det finns i och för sig hundar som är otroligt varglika, men de går väl inte lösa i ett villaområde en lördagsmorgon. Jag tittar på de ljusa kinderna och att ryggen är mörk. Tyvärr ser jag inte svansspetsen, men den håller svansen som en varg.

Att en varg skulle kunna passera Hovsta är tänkbart.

- De är överallt, och det har ju setts varg vid Kvinnerstaskolan inte så långt därifrån. Det är en ungvarg, så det är inget onormalt, de kan vara nyfikna och söker kontakt.

Själva vargmötet skedde väldigt snabbt, och Joakim Öhman säger att det var först efteråt han kände hur pulsen gått upp, och började fundera på vad som hade kunnat hända om vargen och hunden upptäckt varandra.

- Nu kastade vargen bara en blick mot oss. Och hunden förstod inte heller vad som hände, det var först efteråt han kände vittringen, då började nosen gå, berättar Joakim.

William Lundin säger att den som ser en varg i ett villaområde inte behöver känna sig mer rädd än om den skulle få syn på en moped eller en bil på gatan.

 -Man ska ha respekt för djuren, men vargen är inte farlig för människan. Jag har jobbat med varg i 20 år och har aldrig sett ett aggressivt beteende.

William Lundin tillägger:

-Ni får gratulera fotografen. Det är inte många som sett varg i Sverige, och på så nära håll.

Joakim Öhman konstaterar att det var ganska mäktigt, men att han är glad att vargen sprang bort över gärdena mot skogspartiet.

- För mig får vargen hellre vara i skogen...

Om du ser varg

rovobs.se kan den som ser varg själv gå in och rapportera sina iakttagelser.

- Sen brukar vi ta kontakt. Vi täcker hela länet och bokför hela tiden för att se om det finnas några mönster, berättar William Lundin.

Mer läsning

Annons