Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blev flest av med studiebidraget

(uppdaterad 16.07) Många elever i gymnasieskolorna har så hög frånvaro att de förlorar sina studiemedel.
– Jag tycker att det är sorgligt att så många elever skolkar, säger Karl-Gustav Lindqvist, rektor på Möckelngymnasiet i Degerfors.

Annons
5,3 % av alla gymnasieelever i Örebro län fick sitt studiebidrag indraget under förra läsåret. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Frånvaron i gymnasieskolorna ökar, både i Örebro och i hela landet. I topp i länet ligger Nora, följt av Degerfors och Laxå. Karl-Gustav Lindqvist är rektor på Möckelngymnasiet i Degerfors, och tror att det finns en orsak till att Degerfors utmärker sig i statistiken.

– Det kan bero på regelsystemet. Vi har inte fler skolkare än på andra skolor, utan det beror på att vi är konsekventa. Skolorna kanske tillämpar CSN-reglerna lite olika, säger han. Karl-Gustav Lindqvist säger att det kan finnas många olika orsaker till att elever är frånvarande från skolan.

– Det kan handla om att man hamnar i en situation som känns övermäktig. Då får vi jobba med eleverna och sätta in lösningar, säger han.

Frånvarosiffrorna kommer från rapportering som skolorna gjorde till Centrala studiestödsnämnden (CSN) under läsåret 2012/2013. Bäst i länet var Lekeberg och Ljusnarsberg, där inte en enda av skoleleverna blev av med sitt studiebidrag under perioden.

Sett till hela landet fortsätter frånvaron att öka. År 2010 var 4,4 procent av ungdomarna frånvarande så mycket att de blev av med sina studiemedel. I år är siffan uppe i 6,2 procent.

– Vi har sett en ökning av andelen indragna studiebidrag på grund av skolk i flera års tid. Utvecklingen de senaste två läsåren beror mycket på de skärpta rutiner som infördes under 2012, säger Andreas Dahlkvist, utredare på CSN i ett pressmeddelande.

Den första januari förra året ändrades systemet för inrapportering av frånvaro. Om eleven är frånvarande mer än några timmar per månad, eller om eleven är frånvarande vid upprepade tillfällen ska detta rapporteras till CSN.

Se en lista över länets alla kommuner här intill.

Källa: CSN.se

Mer läsning

Annons