Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blev SD näst störst

Socialdemokraterna fick förkrossande 78,6 procent av rösterna i distriktet Vivalla norra vid söndagens omval. Sverigedemokraterna blev andra största parti med 8,4 procent.

Annons
Vivalla.

Den preliminära röstfördelningen efter omvalet i Örebros nordöstra valkrets presenteras i dag på Valmyndighetens hemsida. Spridningen av röster i de 23 valdistrikten är relativt liten – men några av distrikten utmärker sig. Bland annat gäller det Vivalla norra.

Alla övriga tappade

Till förmån för socialdemokraterna och sverigedemokraterna har alla övriga partier tappat vid en jämförelse med valkretsen i stort. Socialdemokraterna fick 78,6 procent av rösterna i Vivalla norra, jämfört med 47,1 procent i hela kretsen. Sverigedemokraterna fick 8,4 procent att jämföra med 5,6 procent i hela Örebro nordöstra.

Koalitionens starkaste kort, moderaterna, har enligt den preliminära röstfördelningen rönt störst framgång i distriktet Lillån Bettorp. Här har 31,9 procent av väljarna lagt moderaternas valsedel i sitt kuvert och moderaterna blev därmed näst störst parti efter socialdemokraterna med 36,3 procent.

Centerpartiet störst

Ytterligare ett valdistrikt visar en påtaglig avvikelse i fördelningen av röster, nämligen Ervalla. Här dominerade centerpartiet med 38,6 procent av rösterna, att jämföra med 5,5 procent i kretsen som helhet.

Det preliminära valdeltagandet i söndagens omval var enligt Valmyndigheten 62,8 procent.

Mer läsning

Annons