Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir doktorn färdig

450 akademiker och andra inbjudna festade loss igår. En av dem var nyblivna filosofie doktor Ann-Sofie Lennqvist Lindén.Men för henne var det långt ifrån självklart att tacka ja till kalaset på Conventum.

Annons
450 akademiker festade loss igår. En av dem var nyblivna filosofie doktorn Ann-Sofie Lennqvist Lindén. Men för henne var det långt ifrån självklart att tacka ja till kalaset.

– Jag är väl inte en sådan som direkt trivs i offentliga sammanhang. Dessutom känns det ganska främmande att sätta på sig långklänning och högklackat, säger hon med ett skratt.

Rebellen inom statsvetare Lennqvist Lindén lekte ett tag med tanken att bära frack på doktorspromotionen och banketten efteråt. Fast sedan släppte hon släppte idén:

–Det hade i och för sig varit korrekt, klädseln är frack eller långklänning, men kanske en aning provocerande.

Lördag eftermiddag och någon timma återstår innan det är dags att infinna sig på Konserthuset för högtidligheten. Det är full snurr i det Lennqvistska Lindénska hemmet i Örebro.

Mitt i den koncentrerade röran står Ann-Sofie och stryker. Hon är glad. Den populärvetenskapliga föreläsning om hennes avhandling för några timmar sedan fungerade fint. Det är så, som lärare, hon känner att hon trivs i stora sammanhang.

– Svårigheten var bara att först koka ihop flera års arbete till en kort föreläsning på 20 minuter. Men det gick till slut, säger hon.

Ann-Sofies festkläder är fixade sedan länge. Hon tar sin blå långklänning med paljettliv och jacka till. Finkläderna skaffade hon när hennes man Jörgen doktorerade i historia för ett par år sedan. Men var är borsten och var är mascaran?

Dessutom är hon inte den enda i familjen som ska komma i ordning. Maken Jörgen har lånat frack av en kollega och sonen Jonas har hyrt sin. Yngsta dottern Lydia har valt klänning med stor tyllunderkjol medan 15-åriga Lovisa tar det lugnt i jeans och tröja. Fast flickorna ska bara vara med på själva lagerkransutdelning på Konserthuset. De hoppar över banketten på Conventum. Istället för trerätters-middag väljer de pizza framför melodifestivalen på tv.

Ceremonin på Konserthuset är högtidlig – och lång.

– Det var svårt att inte svaja på scenen när vi skulle stå stilla så länge, säger Ann-Sofie efteråt när hon står med champagneglas i handen och lagerkrans på huvudet i minglet utanför bankettsalen på Conventum.

Hennes familj är lycklig – och stolt.

– Jag har alltid trott på min dotter. Hon har gjort det här så bra, säger Ann-Sofies mamma Karin Lindén.

Jonas var bara 14 år när hans mamma blev antagen till doktorandutbildningen.

– Det är kul för mamma att hon är klar. Nu kan hon sätta i gång med något nytt, säger han.

Dagen har varit lång och full av anspänning. Ann-Sofie är trött, trött och glad.

– Så det är inte utan att jag gärna skulle vara hemma och äta pizza med tjejerna i stället, säger hon innan det är dags att ta plats vid middagsbordet.

Mer läsning

Annons