Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs 115 studentbostäder till

– Ett spadtag för framtiden. Det menade landshövding Rose-Marie Frebran när hon tillsammans med universitetets rektor Jens Schollin och Öbo:s vd Ulf Rohlén tog första spadtaget till de nya studentbostäderna i Tybble.

Annons
Jens Schollin, Rose-Marie Frebran och Ulf Rohlén tog ett gemensamt spadtag under överinseende av Per Brogren när bygget av de nya studentbostäderna officellt drog i gång på fredagen.

Våren 2016 är det tänkt att de 115 nya lägenheterna ska stå klara. Bygget är ett samprojekt mellan Asplunds bygg och det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, Öbo.

– Jag tror nästan det är första gången i Sverige som det sker ett sånt här byggsamarbete mellan ett kommunalt fastighetsbolag och ett privat, menade Ulf Rohlén samtidigt som han tog ett tag med spaden.

– Och just det här samarbetet följs av många kommuner runt om i landet.

För universitetets rektor Jens Schollin kommer de nya studentbostäderna att bli ett välkommet tillskott.

– Fast vi skulle i nuläget behöva mellan 500 och 700 till. Och skulle universitetet som vi hoppas få växa ännu mer så skulle det behöva byggas av bara sjutton. Vi skulle kunna ta emot 5000 fler studenter.

De nya lägenheterna kommer att vara på 24 kvadratmeter.

– Vi räknar med att månadshyran kommer att hamna på 4600 kronor, berättade Per Brogren, vd för Asplunds bygg.

Asplunds står för 51 procent av ägandet och Öbo de resterande 49 procenten.

– Men tanken är att vi tar över Öbo:s del om fem år, fortsatte Per Brogren.

– Bakgrunden till samarbetet var att när det drogs i gång så var det svårt på finansmarknaden, det var svårt att få lån. Det har blivit lättare nu men såna här samarbeten hör ändå framtiden till.

Mer läsning

Annons