Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du ätit årets första semla än?

Knappt är julen över innan många örebroare börjar längta efter semlor.

Annons

Knappt har vi hunnit svälja julgröten och julskinkan förrän semlorna är över oss. De är efterlängtade av en del medan andra hellre väntar till fastan innan de slår till på en vetebulle med mandelmassa och grädde.

David Kurt driver kafé Java och satsar på semlor så här års.

– Vid jul säljer jag saffransbröd. Under en period strax efter jul säljer jag saffranssemlor och efter trettonhelgen blir det vanliga semlor, säger han.

Hans semlor gick som smör i solsken i går och var slut en bit in på eftermiddagen.

– Så här efter julhelgerna är det stor efterfrågan på semlor. Sedan dalar det lite för att bli en boom inför fettisdagen.

Gamla tiders tradition att semlan ska vara en kaloriuppladdning på fettisdagen, alltså tisdagen före den kristna fastan, finns knappt kvar. Numera är det semleperiod i stort sett mellan jul och påsk. Åsikterna går isär om det är okej att äta semla nu eller inte.

Vad tycker du?

Maja Ardesjö27 år- Jag äter inte gärna semla för jag tycker inte om mandelmassa så mig spelar det ingen roll när andra äter den.
Thomas Skoglund38 år- Man ska äta semla i februari, när man fått lite avstånd till julmaten. Men jag har faktiskt redan ätit en i år, jag var så hungrig.
Denis Abdulahi.
Daniel Kidane47 år- Jag är själv bagare och har bakat semlor sedan jul. Men traditionellt ska den ju ätas först inför fastan.
Ruth Lundmark70 årJag tycker man ska hålla på traditionen och vänta med semlan till inför fastan. Då blir den festligare.

Mer läsning

Annons