Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får barnen veta mer om häxor

I kväll är det sista chansen för barn och deras föräldrar att vara med på en häxvandring i de stora salarna på Örebro slott.

Annons
På slottet. Det kan bli mycket dramatik under en vandring på Slottet.

Skärtorsdagen är sista dagen i Örebrokompaniets häxvecka på Örebro slott. Barn från sju år får en speciell visning, anpassad just för dem.

NA hänger med sex barn och några vuxna.

Guiden Emelie Borg tar emot på borggården. Med inlevelse berättar hon bland annat om onda andar och de stenansikten som finns i slottsväggen.

Emelie talar vidare om att kungen Karl IX var en tuff, men vidskeplig man. Han gillade inte häxor. Därför ordnade han med ett speciellt magiskt rum för bara häxor.

En häxvandring är absolut inte bara kuslig och roande. Besökarna på Slottet får veta en del om hur det verkligen var för de kvinnor som pekades ut som häxor och blev brända på bål eller dränkta.

I Örebro slotts fängelse satt flera kvinnor som var misstänkta för att vara häxor. Det talas om en rad märkliga och galna test som kvinnor utsattes för, bland annat vattentestet.

I kväll ordnas också en dramatiserad vandring för vuxna, ”Den onda kvinnans öde”, som handlar om en kvinna som står anklagad för trolldom.

Häxvecka. Barnen får veta allt möjligt om Slottet när de är med på vandringen.

Mer läsning

Annons