Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får vagnen knappast plats

I Varberga är barnvagnsförråden inte anpassade för barnvagnarna.
Dörröppningen är för smal och vagnen får knappt plats.
Men någon annan lösning finns inte, och planerna på att bygga om entréerna ligger långt fram i tiden.

Annons
Slitigt jobb. För att få in barnvagnen efter en promenad måste Angela Wallin lyfta ur Julia, plocka ur alla saker och sen vika ihop vagnen tills den är helt platt. Efter det får hon lyfta in den på högkant för att få plats i det lilla förrådet. Bild: PAVEL KOUBEK

– Titta, så trångt det är, säger Angela Wallin och låser upp dörren till det smala lilla barnvagnsförrådet.

För att få in vagnen måste hon lyfta ur dottern Julia, ett och ett halvt år, vika ihop vagnen och stoppa in den på högkant. Fast inte ens det går speciellt bra, vagnen måste bli helt platt för att hon ska lyckas få in den. Det gör att hon måste tömma den på alla saker som ligger i korgen under, samtidigt hinner lilla Julia klänganer för trappen och ut på gården.

– Det här går ju inte, Julia hinner ju krypa iväg och jag kan inte lämna henne, suckar Angela som samtidigt måste hålla upp dörren med ena foten, någon dörrstopp finns inte.

Angela bor med man och barn i Varberga. Tidigare har de ställt barnvagnen i trapphuset, men där får den inte stå. Vid brand ska det gå snabbt att utrymma och några barnvagnar, cyklar eller leksaker får inte stå i vägen.

Det här kan Angela hålla med om, även om hon visar att hennes vagn stod längst in under trappen och inte i vägen för någon. Men frågan är då var barnvagnar ska vara.

– Först fick vi ett besked om att vi skulle kunna få ha barnvagnen i ett tomt soprum som finns här intill. Men sen tog de tillbaka det, berättar Angela, inte heller får vi ha barnvagnen i cykelförrådet.

Angela visar också en lapp som Öbo har delat ut. Där står det att alla saker som inte får stå i trapphusen kommer att läggas i svarta plastsäckar och forslas bort. Vill man sen ha tillbaka dem får man kvitterar ut dem mot en kostnad på 350 kronor.

– En person berättade för oss att de inplastade sakerna ska förvaras här i soprummet och sen får vi lösa ut dem. Varför kan vi inte få ha vår barnvagn där från början?

Angela har pratat med andra småbarnsföräldrar i området som har samma problem. Många är arga och upprörda över reglerna. Problemet har de tagit upp med bovärden men fått beskedet att det är de här trånga barnvagnsförråden som finns, och inga andra.

– Visst kan vi ställa barnvagnen i ett förråd men då måste det gå att rulla in vagnen lätt och smidigt. Hur skulle man till exempel göra om det fanns fler i vår ingång som hade barn? Skulle vi lasta vagnarna på varandra i en hög? Och hur skulle man göra för att få ut dem sen?

Mer läsning

Annons