Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här föll rösten somgav S mandatet

Det var här det avgjordes. NA åkte till den nordöstra valkretsen för att få några röster om rösten som fällde Koalition Örebro.

Annons
Bara flum. ”Väldigt flummigt.” Det är Kristian Josefssons kommentar till det politiska läget just nu. Alvin, 2,5 år, är mer intresserad av vattnet i fontänen.

Valkrets nordöst sträcker sig från Järntorgetn och bort mot Ervalla och Vivalla. Det var alltså här som Socialdemokraterna vann med en enda röst över den borgerliga koalitionen, och fick (FP) att tappa ett mandat.

– Ja, inte var det min röst, säger Karin Wretenberg och skrattar, som bor i Hovsta och är trött på strulet i kommunpolitiken.

– Ena dagen står någon och hoppar jämfota i tidningen och nästa är det nån annan. Man börjar ju fundera om det begåtts något fel någonstans.

Väldigt flummigt

Det samma tycker Kristian Josefsson.

– Det är väldigt flummigt, fram och tillbaka hela tiden. Det är väl bättre att man håller inne med resultatet tills allt är klart.

Och i Lillån håller Roland Eriksson med.

– Hela valsystemet är galet, man borde kunna hitta ett bättre system och släppa det där kattrakandet. Ska vi hålla på så här 2010 med omräkningar och omräkningar?

Fast Roland påpekar också att han tycker att politik är kul och redan innan valet hade han sin analys klar.

– Jag sa att folk kommer att rösta blått riks och rött lokalt. Här är folk missnöjda med det vi haft, det är inte en stor sak utan en massa småsaker som folk inte är nöjda med.

Mycket politiksnack

Inne i livsmedelsaffären i Hovsta har de politiska diskussionerna gått heta inför valet. Mataffären drivs av pappa Jamil Chabo och hans son Daniel Chabo som står på var sin sida i blockpolitiken.

– Pappa röstar på S och själv röstar jag på KD, berättar Daniel. Det har varit mycket politiksnack men de här sista dagarna har det i alla fall alltid varit någon som varit glad här i affären.

Han fnissar lite:

– Först blev jag glad för Alliansen och sen blev pappa glad för sossarna. Och sen svängde det igen och då blev pappa inte så glad men nu är det ju fördel för S igen, och än lär väl inte allt vara klart så vi får se hur det slutar.

Fel system. ”Hela valsystemet är galet.” Roland Eriksson menar att vi år 2010 borde ha kommit på något bättre.
Förhoppning. ”Man får bara hoppas att någon får majoritet så det inte står och väger och det blir kaos och omval”, säger Daniel Chabo som tillsammans med sin far driver Hovsta livs.
Osäkert. ”Ena dagen är det si, andra dagen så. Det är väldigt struligt”, sammanfattar Karin Wretenberg det svajiga politiska läget. Här syns hon tillsammans med sonen Jakob, 5 år.

Mer läsning

Annons