Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan ett nytt vattentorn byggas

Dags för Svampen att få en lillebror. Nu planeras ett nytt vattentorn i Örebro.

Annons

Örebros vattentorn Svampen räcker inte längre till när staden växer. Dessutom börjar byggnaden från 1958 att bli till åren. Därför planerar nu Örebro kommun att bygga ytterligare ett vattentorn.

– Svampen börjar bli gammal och behöver renoveras. Det här nya tornet blir ett komplement, berättar Lars Ferbe, enhetschef på Vattenverket.

Var ska tornet stå?

– Det är tänkt att stå i trekantskorsningen där Stenbackevägen går upp till Glomman. Just nu tas det fram en detaljplan.

När kan det vara klart?

– Detaljplanen kan vara färdig till sommaren och om allt sedan följer planeringen kan ett nytt torn vara klart 2016. Men det beror mycket på vilken byggteknik som används och att det inte blir några överklaganden.

Vattentornet kommer att bli 25 meter högt. Jämfört med Svampen, som är 58 meter, kommer det här tornet inte att synas lika bra även om det byggs på en högre plats.

Vet man något om hur tornet ska se ut? Blir det en ny ”svamp”?

– Den frågan får gestaltningsgruppen på Stadsbyggnads ta. För min del får det gärna vara en slät betongyta. Det vore lättast att underhålla, säger Lars Ferbe och skrattar lite.

Finns det några planer på att folk ska kunna gå upp i tornet?

– Nej, jag tror inte det. Vi har ju Svampen till det. Jag förutsätter att det bara blir ett tekniskt torn.

Peder Hallkvist är stadsarkitekt i Örebro. Han påpekar att man kommer att ställa höga krav på hur tornet ska se ut.

– Vi vill ha en hög arkitektoniska nivå, det blir ju ett landmärke, menar han.

Hur tornet ska se ut har man ännu inte börjat fundera på.

– Vår avsikt är att utlysa någon form av arkitekttävling. Men när och hur det blir av vet vi inte än.

Hur tycker du rent personligt att ett nytt vattentorn skulle kunna se ut?

– När man bygger ett vattentorn i dag tycker jag det ska ha en samtida arkitektur. Det skulle vara konstigt om vi gjorde en kopia av den svamp vi har.

Vattentorn i Örebro

Under 1880-talet började diskussionerna om att bygga ett vattentorn i Örebro. 1888 stod Södra vattentornet vid Källerud klart och kunde förse de första abonnenterna med vatten. Men Örebro växte och Södra vattentornets reservoar räckte inte till. Därför byggdes Norra vattentornet 1915. Det på söder fick sedan stå som reserv till slutet av 1920-talet. Då behövdes nämligen de båda tornen igen och Södra vattentornet byggdes till och blev lika högt som det norra.

På 1950-talet behövde man ett nytt vattentorn. Svampen byggdes och de gamla tornen hade gjort sitt. Det norra revs några år senare men det på söder fick stå kvar. Där är det i dag kontor och tornet har byggts samman med en restaurang.

Vattentornet Svampen började byggas 1955 och stod klart tre år senare. Tornet är 58 meter högt och Svampen räknas som en av Sveriges mest kända byggnader. Arkitekten hette Sune Lindström.

Mer läsning

Annons