Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan örebrorevolvern testas

På kriminaltekniska laboratoriet i Linköping görs varje år hundratals provskjutningar av vapen.Ofta har vapnen använts vid grova brott, som mord och annat grovt våld. Det kan bli där Smith Wesson-revolvern från Örebro hamnar då den granskas av Palmegruppen.

Annons

På Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, undersöks också skador och märken och unika spår jämförs. Allt för att avgöra vilket vapen och ammunition som användes vid ett speciellt brott.

– Det är noga att allt går rätt till, från att vapnet kommer in tills vi avslutar. Det första vi gör är att granska fabrikat och modell och sätta etiketter på det vi ska jobba med. Vi undersöker förstås också att vapnet är säkert att skjuta med, berättar Stefan Pettersson på tekniska enheten.

Han uttalar sig allmänt, inte med anledning av det Örebrovapen som blivit intressant i Palme-utredningen. En revolver eller pistol provskjuts mot vattentank och med gevär skjuter man mot bomullslådor, det är för att inte orsaka skador som påverkar bedömningen.

– Vatten och bomull skadar inte.

Genom noggranna undersökningar går ibland att avgöra vilket vapen och vilken ammunition som använts vid ett brott.

– Ibland är vi mycket säkra i vårt utlåtande och ibland inte lika säkra. Det beror helt på vad vi får fram. Är vi inte säkra uttalar vi oss naturligtvis försiktigt. Vi chansar aldrig.

SKL bedömer också avstånd mellan den som blivit beskjuten och den som skjutit och gör bedömningar av skottvinklar och eventuella vådaskott. Större polisområden gör ibland provskjutningar utan hjälp av SKL.

– Gäller bedömningen även fingeravtryck och dna-analys görs normalt hela jobbet här, säger Stefan Pettersson.

Tekniska enheten svarar på mängder av frågor om vapen.

– Inte enbart från polisen utan också från åklagare och advokater.

Vilken typ av frågor?– Från invecklade tekniska detaljer till vilken typ av vapen som syns på bild i en brottsutredning.

Mer läsning

Annons