Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kostar det 50 000för en psykologtermin

Är du utländsk student och vill läsa i Örebro? Då är prislappen för en plats på läkarlinjen 102 000 kronor per termin. Och ungefär hälften för en plats på psykologlinjen.

Annons
Örebro universitet.

I Sverige har det varit gratis att läsa på universitet och högskola. Men från och med höstterminen 2011 kommer det att kosta för studenter utanför EU-/EES-området och Schweiz.

Örebro universitet har nu släppt sin prislista och beräkningarna har skett utifrån vad universitetet har fått i ersättning av staten, det vill säga humanistiska utbildningar är billigare och natur/teknik-utbildningar är dyrare.

Lena Nordström är internationell koordinator på universitetet i Örebro. Hon säger att de stora grupperna av utländska studenter inte kommer att beröras av de nya reglerna.

– De internationella masterstudenterna, till exempel, kommer från andra europeiska lärosäten och de berörs inte. Likaså utbytesstudenterna som är här på avtal, i en eller två terminer. Men i dag har vi många studenter från utvecklingsländerna Kina, Pakistan, Bangladesh och Indien och de kommer förstås att drabbas. Där kommer det att bli ett radikalt bortfall.

– Det svåra är att veta hur stort bortfallet kommer att bli, att ställa en prognos, det jobbar vi med nu,säger Lena Nordström.

Reglerna kommer att träda i kraft först från höstterminen 2011. Det innebär att studenter som började i höst kommer att få gå klart sin utbildning utan att behöva betala.

– De sökte och kom in med de regler som gällde då.

Så här mycket får de internationella studenterna betala för sin utbildning i Örebro:

I en utredning som förra regeringen har gjort kostar varje utländsk student skattebetalarna 80 000 kronor.

Umeå universitet - ett urval:

Lunds universitet - ett urval:

Universiteten och högskolorna får själva bestämma hur hög avgift de ska ta ut, men samtliga kostnader för utbildningen ska vara täckta.

Mer läsning

Annons