Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lastas Örebrogräset för resa till Irak

Det är bråda dagar för företaget Frösvidals Gräs utanför Örebro. Just nu håller man på och lastar flera långtradare med drygt 15 000 kvadratmeter gräsmattor till irakiska fotbollslubben Zakho FC:s fotbollsarena.

Annons

Ett par bilar körde iväg redan för ett par dagar sen. Just nu står det fem turkiska långtradare här och väntar på att vi ska lasta på gräset, berättade delägaren Björn Prejer på måndagen samtidigt som han och några av hans anställde fyllde långtradarna med gräsmattor.

För Frösvidals Gräs är den irakiska ordern en ganska stor och viktig order.

– Ja, vi odlar omkring 250 000 kvadratmeter gräs varje år så sett som en enskild order är 15 400 kvadratmeter ganska mycket.

– Men det är lite lustigt. Vi exporterar gräs till Irak samtidigt som Friends Arena i Stockholm köpt gräs från Holland, fortsätter Björn Prejer som driver företaget med sin mamma Anna.

Nere i Irak väntar Anders Bäckström på gräset för att tillsammans med lokala samarbetspartners lägga ut gräset på fotbollsstadium i den irakiska staden.

– Jag tror det är fjärde arenan i Irak som Anders har levererat gräs till. Men det är första gången gräset kommer från oss.

Men finns det inte närmare ställen att köpa gräns ifrån om det ska till Irak?

– Jo, det kanske det finns. Men vårt gräs håller en mycket hög kvalitet, flikar Christan Jansson, en av de anställda in med ett skratt.

Gräset fraktas i rullar i kylbilar som håller en minusgrad. Det gör att gräset håller sig friskt och fräscht under hela transporten som beräknas ta omkring sex dagar.

– Det är definitivt ett väldigt annorlunda uppdrag. Men samtidigt roligt. Vi hoppas kunna åka dit framöver och se slutresultatet, säger Björn Prejer.

Sammanlagt kommer 15 kyllastbilar att rulla från Örebro till den kurdistanska regionen i norra Irak, som ligger på gränsen till Turkiet. En enkelresa på cirka 500 mil.

Mer läsning

Annons